werkpak

‘Ik hou mijn hoofd zelf bij met een trimmer’

Boris van der Ham (1973), Tweede Kamerlid D66. Foto Maurice Boyer Amsterdam 6-6-2011 Boris van der Ham Foto NRC H'Blad Maurice Boyer Boyer, Maurice

Boris van der Ham (1973), Tweede Kamerlid D66.

„In de Tweede Kamer draag ik bijna altijd een pak. Af en toe heb ik een dag waarop ik een normale broek met een jasje aantrek. Ik vind op zich dat je er representatief uit moet zien als politicus. Maar als het verplicht zou zijn om een pak te dragen word ik subiet anarchistisch en zou ik een hele grote wollen trui aantrekken. Het is dus echt mijn eigen keuze om een pak te dragen: ik vind het ook mooi. Omdat ik zó vaak een pak draag, geef ik er ook best wat geld aan uit. De kwaliteit moet goed zijn. Dit pak heb ik bij Oger gekocht.

„Ik draag niet vaak stropdassen, maar hoe officiëler de gelegenheid is, hoe netter ik me kleed. Als ik bijvoorbeeld met een aantal Kamerleden naar het buitenland ga, draag ik altijd een das. De omgangsvormen in het buitenland zijn vaak stijver dan in Nederland. En soms kan een das heel functioneel zijn. Ik maak veel lange dagen en als je er moe uitziet biedt een kleurige das wat frisheid. Ik draag alleen maar effen stropdassen. Met een streepjesdas zie ik eruit als een hele foute baas. Een das in één kleur vind ik ook wat chiquer. Wat ik aan dassen uitgeef verschilt, laatst heb ik in Maastricht nog een hele mooie das voor vijf euro gekocht. Maar soms is het veel meer.

„Als ik werk scheer ik me altijd netjes, ook al vind ik dat een verschrikkelijke klus. Je ziet er al snel grauw uit als je je niet goed geschoren hebt. Maar het voelt als een uniform, dus als je me ongeschoren ziet betekent dat dat ik vrij ben. Mijn hoofd hou ik zelf bij met een trimmer. Je moet het goed kort houden als je zo weinig haar hebt als ik.

„Winkelen doe ik het liefst zo snel mogelijk. Ik koop pas iets nieuws als het oude kapot is. Vooral met schoenen: pas als het water mijn schoenen binnenloopt schaf ik nieuwe aan. En dan het liefst meteen twee of drie paar. Dit paar heb ik gekocht in Londen. Het zijn heel gemiddelde gaatjesschoenen, waarvoor ik zo’n honderd pond heb betaald. Men zegt wel eens dat de Nederlandse man te herkennen is aan zijn slecht verzorgde schoenen. Ik ben daar een goed voorbeeld van.”

    • Nathalie Wouters