'Werken en vrijen'

Het weekendgevoel van kunstenaar Aat Veldhoen (76). Zijn expositie Etsen met mijn linkerhand is deze week geopend.

Het weekendgevoel van kunstenaar Aat Veldhoen (76). Zijn expositie Etsen met mijn linkerhand is deze week geopend. Foto Krijn van Noordwijk Krijn van Noordwijk

„Zeven jaar geleden kreeg ik een herseninfarct. Sindsdien kan ik mijn rechterhand niet meer gebruiken en heb ik last van afasie. In het revalidatiecentrum begon ik alweer te tekenen, met links. Mijn werk is niet veranderd. Ik ben niet veranderd. Ik geloof niet dat ik slechter ben geworden. Als ik mijn beide handen niet meer had kunnen gebruiken, was ik gaan dichten.

„In het weekend werk ik altijd door. Ik sta om negen uur op en maak het ontbijt voor mij en Hedy (d’Ancona, red.). Daar doe ik lang over, want het moet met één hand. Zalm en een gebakken eitje.

„Op zaterdag komt een van mijn modellen. Ik heb twee vaste vrouwen die poseren, al tien jaar. Ik ben een man die van vrouwen houdt. Blote mannen vind ik niet interessant. Als ik een man teken, dan liever in pak of uniform. Werken is voor mij ontspanning. Werken, en vrijen.

„Ik werk tot een uur of vijf. Daarna gaan we vaak naar een voorstelling of naar het concertgebouw. Ik heb nu veertien jaar een relatie met Hedy en zij wordt overal voor uitgenodigd. Zij neemt me mee naar toneel.

„Ik kan niet koken, alleen een ei. Hedy kookt heel lekker. Het liefst heb ik dat ze aardappelen en suddervlees maakt. Hollandse pot, maar ze doet er altijd een grapje door. Kruiden, iets Oosters. Soms gaan we uit eten vlakbij mijn huis in een Turks restaurant. Het is niet goed, maar het pretendeert ook niks. En je kunt er op de straat zitten en rondkijken naar wat er langskomt op de gracht. Daar hou ik van.”

Met de expositie ‘Etsen met mijn linkerhand’ wil Aat Veldhoen aandacht vragen voor atelier Marline in Amsterdam, waar mensen met afasie zich kunnen uiten door te tekenen en schilderen. Zelf praat Veldhoen sinds zijn herseninfarct moeilijker dan vroeger.

    • Janna Laeven