Wellink: banken niet dwingen Griekenland te helpen

Caption: Nout Wellink, head of the Dutch Central Bank, arrives at the Governing Council meeting of the ECB (European Central Bank) at the Bank of Finland in Helsinki on May 5, 2011. ECB policymakers met in Finland on Thursday after Portugal became the third eurozone country to accept a rescue. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, arriveert bij de Fins Centrale Bank, voor overleg op 5 mei 2011. Foto: AFP / Jonathan Nackstrand

Particulere banken kunnen niet gedwongen worden om Griekenland te helpen. Als dat verplicht wordt, zit Europa “zwaar in de nesten”.

Dat zei Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Minister van Financiën Jan Kees de Jager benadrukte deze week dat het belangrijk is dat de private sector een bijdrage levert aan het oplossen van de economische malaise in Griekenland, aangezien meer geld nodig is dan de 110 miljard euro aan leningen die het land tot nu toe heeft ontvangen van de EU en het IMF.

Volgens De Jager behoort een oplossing waarin banken en institutionele beleggers de looptijd van hun Griekse staatsleningen verlengen tot de mogelijkheden. Wellink vindt dat de minister ervoor moet zorgen dat dit alleen op vrijwillige basis gebeurt. Want als Griekse overheidspapieren minder waard worden, heeft dat volgens de DNB-topman gevolgen voor banken die veel van dergelijke papieren hebben, omdat die als onderpand dienen voor leningen. Wellink: “Als het onderpand wordt afgewaardeerd, kan de Europese Centrale Bank zijn functie richting het Griekse bankwezen niet meer vervullen.”

Wellink beklemtoonde nogmaals dat Europa, en dus ook Nederland, Griekenland niet kan laten vallen: “we hebben zo’n systeem gebouwd dat alles met alles samenhangt. De schade voor ons zou zeer groot zijn.” Volgens hem zijn de afspraken binnen Europa om om te gaan met dit soort grote economische beslissingen “te zwak” omdat er een beslismechanisme ontbreekt. Dat zou een systeem mogelijk kunnen maken waarin beslissingen niet meer unaniem hoeven te zijn.

Nout Wellink treedt op 1 juli terug als president van DNB. Hij wordt opgevolgd door Klaas Knot.

Vanochtend werd bekend dat Griekenland eind deze maand een tweede pakket aan financiële steun krijgt van de Europese Unie. Over twee weken wordt overlegd over het definitieve bedrag van het noodpakket. Op dit moment zou er gepraat worden over zo’n tachtig miljard euro.

    • Hans Klis