'Wabeke met Delta Lloyd op snoepreis naar Spanje'

Rotterdam. De start van de Volvo Ocean Race is een exclusieve aangelegenheid. Voormalig financieel ombudsman Jan Wolter Wabeke en zijn partner sliepen in oktober 2008 in het Barcelo Asia Gardens, een vijfsterrenhotel in oosterse stijl aan de Spaanse Costa Blanca.

Als Wabeke de overnachting nou zelf had betaald, dan was er niets aan de hand geweest. Maar volgens de website Follow the money (FTM.nl) werd de luxereis bekostigd door verzekeraar Delta Lloyd – één van de partijen waarmee Wabeke moest onderhandelen over de financiële afwikkeling van de zogheten ‘woekerpolissen’. Jarenlang hadden banken en verzekeraars hun klanten hoge kosten in rekening gebracht voor ondoorzichtige beleggingshypotheken. Belangenverenigingen van boze klanten dreigden met juridische stappen. Nu was er een doorbraak bereikt: amper vier weken voor de Spanje-reis had Delta LLoyd aangekondigd dat het schikking had getroffen met de stichtingen Woekerpolis en Verliespolis.

Dat plaatst de luxereis van de Financieel ombudsman in een wat vreemd daglicht. De schikking was tot stand gekomen na een berekening die in opdracht van de ombudsman was opgesteld – de Wabeke-norm. Die norm, zo zeiden critici, viel voor consumenten ongunstig uit. In 2010 vertrok Wabeke naar het Haagse gerechtshof. Dat heeft aan FTM laten weten dat Wabeke niet kan reageren. Ook Delta Lloyd zwijgt.