Waak voor Europese diarree

Hoewel het zich afspeelt aan de andere kant van de wereld en het land genoeg eigen infectieziekten heeft om zich druk over te maken, haalde de Entero Hemorrhagische Escherichia coli (EHEC) bacterie deze week toch de Indonesische voorpagina’s. „Opgepast met bloederige diarree”, kopt de islamitisch georiënteerde krant Republika.

Tot nu toe heeft Indonesië de antibiotica-resistente ziekteverwekker die in Duitsland 31 levens eiste buiten kunnen houden. Al verscheen gisteren het dreigende bericht dat er besmette avocado’s zijn aangetroffen in Thailand. Akelig dichtbij, al is nog geenszins aangetoond dat het hier om de dodelijke variant van de E. coli-bacterie gaat.

In de Indonesische kranten heeft het ministerie voor Gezondheidszorg artsen opgeroepen patiënten met bloederige diarree, die net terug zijn uit Duitsland, in de gaten te houden. Passagiers uit Europa met deze symptomen worden vastgehouden op het vliegveld. Ook Europees voedsel wordt extra gecontroleerd. Kranten verduidelijken het infectieproces met tekeningen en geven burgers tips: handen wassen na het poepen en voor het eten, en mét zeep.

De aandacht voor de Europese bacterie lijkt buiten proportie in een land waar aan de lopende band berichten verschijnen als ‘zes broertjes en zusjes overleden door voedselvergiftiging’ of ‘man dood na het eten van besmette nasi goreng’. Met enige regelmaat bezwijken bewoners en toeristen aan met methanol verontreinigde arak, een huisgemaakte sterke drank. Indonesië is ook een van de laatste landen waar de vogelgriep nog wel eens een slachtoffer eist.

Maar goed, veel ander buitenlands nieuws was er niet. Via internationale persbureaus zoals AP en Reuters kwamen berichten over Libië, Syrië en Jemen. En het schandaal rond de ‘foto porno’ van het Amerikaanse congreslid Anthony Weiner haalde de krant, niet met de foto van zijn boxershort-met-inhoud waarmee het seksschandaal losbarstte, maar met de kuisere afbeelding van zijn ontblote torso.

Belangrijker was het militair vertoon van China. ‘China geeft toe een vliegdekschip te maken’, kopte de krant Seputar Indonesia. Dat is extra relevant omdat het conflict over betwiste wateren in de Zuid-Chinese Zee, waarin China staat tegenover Vietnam, de Filippijnen, Brunei, Taiwan en Maleisië, deze week opnieuw oplaaide. De krant Media Indonesia schreef over de beschuldigingen over en weer tussen de Filippijnen en China.

Voor Indonesië ligt China ver genoeg om geen al te emotioneel thema te zijn. Het land is geen partij in de vete rond de Zuid-Chinese Zee. Maar Indonesië wil ook geen oorlog in zijn achtertuin. Tot nu toe trekt het land – ook in krantenberichten – geen partij voor zijn medeleden in Asean, de Unie van Zuidoost-Aziatische landen. Indonesië hoopt als huidige Asean-voorzitter zelfs te kunnen bemiddelen.

Maar Asean heeft maar weinig gewicht, zelfs onder eigen leden. Pogingen van Indonesië om te bemiddelen in het grensconflict tussen Cambodja en Thailand zijn tot nu toe uitgelopen op niets. Bovendien wil China van geen inmenging weten. Dan lijkt een rol voor Indonesië meteen iets te ambitieus.

Elske Schouten

    • Elske Schouten