VS bevestigen dood ‘Afrika’s meest gezochte terrorist’

Civilians look at the suspected body of Fazul Abdullah Mohammed (L), one of Africa's most wanted al Qaeda operatives, and an unidentified colleague killed at a police checkpoint in Somalia's capital Mogadishu in this picture taken June 8, 2011. Somali police said on Saturday that Abdullah Mohammed, one of Africa's most wanted al Qaeda operatives, was killed in the capital of the Horn of Africa country earlier this week. Picture taken June 8, 2011. REUTERS/Stringer (SOMALIA - Tags: SOCIETY CIVIL UNREST) Vermoedelijk is dit de gedode Al-Qaeda-terroristenleider Fazul Abdullah Mohammed (L) en een andere niet-geïdentificeerde man, bij een politie checkpoint in Mogadishu. Foto: Reuters

De Verenigde Staten hebben de dood van Al-Qaeda-leider Fazul Abdullah Mohammed bevestigd.

Dat meldt persbureau Reuters. Vanochtend werd bekend dat Abdullah Mohammed, de veronderstelde leider van de Oost-Afrikaanse tak van Al-Qaeda, woensdag zou zijn omgekomen bij een politiepost in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië.

Abdullah Mohammed wordt door de VS verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Dar es Salaam (Tanzania) en Nairobi (Kenia) in 1998, waarbij 224 mensen omkwamen. Hij staat op de FBI-lijst met meest gezochte terroristen. De VS loofde een beloning van vijf miljoen dollar uit voor zijn gevangenneming.

Eerder vanmiddag zei NRC-correspondent Koert Lindeijer dat als de dood van Mohammed bevestigd zou worden, dat een van de meest gezochte terroristen in Afrika gedood is:

Mohammed is zeker de meest gezochte terrorist van Oost Afrika, en misschien wel van het hele continent. Hij is verscheidene malen op het nippertje ontkomen aan de Keniaanse politie, hij zou enkele jaren aan de Keniaanse kust in Malindi hebben verbleven onder de neus van de politie. Hij volgde een training in Afghanistan en kende Bin Laden. Mohammed was volgens alle beschikbare info de leider van de Oostafrikaanse AQ afdeling. Hij is op een vrij ordinaire manier overleden, toen hij werd aangehouden bij een roadblock. In het verleden zijn terroristen in Somalia gedood door Amerikaanse drones, of door huurmoordenaars.

De aan Al Qaeda gelieerde beweging Al-Shabaab eiste vandaag de verantwoordelijkheid op voor een aanslag in de Somalische hoofdstad, waarbij gisteren de minister van Binnenlandse Zaken omkwam.

In Mogadishu vechten aan Al-Qaeda gelieerde miltanten tegen de, door de Verenigde Naties gesteunde, regering. Ongeveer negenduizend militairen van de AU zijn gestationeerd in de stad om te voorkomen dat de regering omvergeworpen wordt.

Interactieve graphic: Aanslagen Al-Qaeda

    • Hans Klis