VN-soldaten Somalië extra alert na zelfmoordaanslag op minister

Caption: Peacekeepers from the African Union Mission to Somalia (AMISOM) drive in their armoured personnel carrier (APC) during a protest in support of their Prime Minister Mohamed Abdullahi Mohamed in the capital Mogadishu, June 9, 2011. Somalia's feuding leaders agreed on Thursday to extend the mandate of both government and parliament for a year and hold elections by August next year. REUTERS/Feisal Omar (SOMALIA - Tags: SOCIETY CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) Soldaten van de Afrikaanse Unie patrouilleren tijdens een demonstratie in Mogadishu. Foto: Reuters / Feisal Omar

Troepen van de Afrikaanse Unie (AU) zijn in Somalië in de hoogste staat van paraatheid nadat gisteren de minister van Binnenlandse Zaken omkwam bij een zelfmoordaanslag in Mogadishu.

Abdishakur Sheik Hassan overleed in het ziekenhuis nadat een vrouw, vermoedelijk een vrouwelijk familielid, zich opblies in zijn woning in de Somalische hoofdstad. De, aan Al-Qaeda gelieerde, Al-Shabaab-beweging heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag.

De Afrikaanse troepen van de VN-vredesmissie, de ‘African Union Mission in Somalia’ (Amisom), zijn eveneens extra alert nadat gisteren demonstraties tegen het beoogde aftreden van premier Mohamed Abdullahi Mohamed ontaarden in geweld. Bij botsingen met het leger kwamen twee mensen om. Donderdag besloot de Somalische regering het mandaat van zowel de regering als het parlement een jaar te verlengen en verkiezingen uit te schrijven voor volgend jaar augustus.

In hoofdstad Mogadishu vechten aan Al-Qaeda gelieerde miltanten tegen de, door de Verenigde Naties gesteunde, regering. Ongeveer negenduizend militairen van de AU zijn gestationeerd in de stad om te voorkomen dat de regering omvergeworpen wordt. Regelmatig vinden er zelfmoordaanslagen plaats tegen de Somalische overheid en de soldaten van de Unie. In 2009 kwamen er bij het hoofdkwartier van de AU in de hoofdstad 21 mensen om.

    • Hans Klis