Verdraaide feiten?

De claim: Het domste wat je kunt doen is de vergoedingen voor kinderopvang ingrijpend verlagen. Daarmee jaagt minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) ouders de arbeidsmarkt af, zo beweerde Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) deze week. Het kabinet is volgens haar niet in staat deze „simpele optelsom” te maken.

Klopt dat? Bij een lagere toeslag gaan ouders inderdaad minder werken. Maar dit effect stelt niet veel voor, zo rekende het Centraal Planbureau uit. De pijn is vooral financieel: het inkomen van ouders daalt straks al snel een paar procent. Maar wanneer besluiten ouders minder te gaan werken? De meesten zullen de korting noodgedwongen accepteren. Pas bij veel grotere bezuinigingen zullen zij een andere afweging maken.

Preciezer: bij deze bezuiniging op de opvang daalt het aantal werkenden met 0,1 procent. Kamp bezuinigt 800 miljoen per jaar. Daardoor blijven straks 8.000 ouders thuis die nu nog werken. Dat betekent dat in de huidige situatie iedere door de overheid gestimuleerde werkende ouder 100.000 euro kost. Dat is aan de prijzige kant.

Dus? Ouders worden niet de arbeidsmarkt ‘afgejaagd’. GroenLinks gebruikt een verkeerd argument om zich tegen bezuinigingen op de kinderopvang te verzetten.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester