Uitgelicht zaterdag

Scene uit de film The Matrix (1999) FOTO: Warner Bros. UNDATED PHOTOGRPAH - FOR USE WITH STORY BC-ENTERTAINMENT-THE MATRIX - Actors Keanu Reeves (L) and Hugo Weaving are shown in a scene from their new science fiction film " The Matrix" in this undated publicity. The futuristic film is set in a world dominated by massive computers. fsp/HO-Photo Courtesy Warner Bros. FSP/TB/WS REUTERS

Film

De Indiaan (Ineke Houtman, 2009, NL). Opgewekte Nederlandse kwaliteitskinderfilm volgt de achtjarige, geadopteerde Koos. Hij is eigenlijk een afstammeling van Inca’s uit Peru en als zijn oer-Hollandse ouders toch nog een baby ‘van zichzelf’ krijgen gaat hij op zoek naar zijn roots. Ned. 3, 15.30-16.45u.

Simon (Eddy Terstall, 2004, NL). Alom gewaardeerde, met drie Gouden Kalveren bekroonde tragikomedie over doodgaan én over de vriendschap tussen een Gooise tandarts (Marcel Hensema) en een Amsterdamse vrije jongen die kanker krijgt (Cees Geel). Film gaat misschien de geschiedenis in als de eerste Nederlandse speelfilm over liefst drie Hollandse ideële exportproducten: euthanasie, het homohuwelijk en softdrugs. Ned.3, 23.00-0.50u.

The Syrian Bride (Eran Riklis, 2004, ISR/F/D). Mooi, op feiten gebaseerd drama. Een vrouw zit in een bruidsjurk in een droog landschap. Ze wil trouwen, maar ze is op de Golan-hoogvlakte. Ze is voorbij de Israëlische douane, maar mag van de Syriërs de grens niet over omdat de Israëliërs een stempel in haar paspoort hebben gezet en Syrië geen mensen toelaat met Israëlische stempels. Achter het prikkeldraad aan Syrische zijde staat de bruidegom, een man die ze nog nooit gezien heeft. Canvas, 23.05-0.40u.

Informatief

Bollywood in Diaspora (1). Bollywood-films hebben meer invloed op denken en handelen van mensen overal ter wereld die oorspronkelijk uit India afkomstig zijn dan zij zelf beseffen. Hoe ver de invloed van de Bollywood-films op het dagelijks leven van Surinaamse hindoes reikt, wordt in deze serie inzichtelijk gemaakt door Anil Ramdas.Ned.2, 11.30-12.00u.

Poetry Festival. Speciale uitzending van Boeken, n.a.v. het poëziefestival dat van 14 tot en met 19 juni wordt gehouden. Met aandacht voor de genomineerden voor de C. Buddingh’-prijs, Wislawa Szymborska en Gertrude Starink.Ned.2, 16.05-16.55u.

Andere tijden: special jaren 50. Vijftig minuten aan nooit vertoonde kleurenfilmbeelden uit jaren die we tot nu toe alleen maar in zwart-wit kenden en die staan voor burgerlijkheid, truttigheid en spruitjeslucht. Langzaam komt er verandering in het beeld van de jaren waarin de fundamenten werden gelegd van de moderne samenleving.Ned.2, 20.10-21.00u.

Amusement

La fille de madame Angot. Komische opera in drie actes van Charles Lecocq (1832 - 1918). Parijs, tijdens het Directoire. Clairette, dochter van mevrouw Angot, moet van haar moeder trouwen met Pomponnet, een pruikenmaker die verliefd op haar is. Maar Clairette is verliefd op de zanger Ange Pitou, die op zijn beurt verliefd is op de actrice mejuffrouw Lange. Met Bénédicte Tauran (Clairette Angot), Emiliano Gonzalez Toro (Pomponnet), Jean-Sébastien Bou (Ange Pitou) en Maryline Fallot (mademoiselle Lange). Uitbundig gekostumeerd en met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.00-23.05u.

Luther. Eerste aflevering van zesdelige serie over de intellectueel briljante maar emotioneel impulsieve speurder Luther, die tijdens zijn jacht op psychopaten en andere moordenaars ook geconfronteerd wordt met zijn eigen demonen.Canvas, 22.10-23.05u.

Sport

Wielrennen: Dauphiné Libéré. Verslag van de voorlaatste rit, een bergetappe van 192 km tussen Les Gets en Le Collet d’Allevard. Onderweg vier cols plus de slotklim.Eurosport, 16.15-18.00u.