Uitgelicht maandag

Reportages en muziek van Pinkpop. (3FM, 10.06 en Ned.3, 19.30u)

Film

Le ballon rouge (Albert Lamorisse, 1956, F). Klassieke korte film over de vriendschap tussen een klein jongetje en een knalrode ballon. Het sprookjesachtige verhaal voert de toeschouwer door Parijs in de voetsporen van het jongetje en door zijn ogen ontvouwt de stad zich als een magisch universum. Kleine obstakels onderweg stuwen de vertelling voort: de ballon die niet mee de bus in mag, de ballon die buiten het balkon wacht, de ballon die even aan de blik van het jongetje ontsnapt om met een blauwe soortgenoot te gaan spelevaren in de hemel boven Parijs.Ned. 3, 14.30-15.00u.

Tsatsiki - vrienden voor altijd! (Eddie Thomas Petersen, 2001, ZW). Tsatsiki is wat ouder geworden en zo ook de thema’s in dit vervolg op Tsatsiki: Mama en de politieman, dat dunnetjes wordt overgedaan. Tsatsiki en zijn beste vriend Per Hammar raken geïnteresseerd in meisjes en meisjes willen gekust worden. Film gaat ook over vriendschap, een thema van alle leeftijden. Ned. 3, 15.30-16.50u.

Austin Powers: International Man of Mystery (Jay Roach, 1997, VS). Melige eerste bioscoopfilm met de Amerikaanse komiek Mike Myers in diens creatie van Austin Powers, modefotograaf annex geheim agent uit het swingende Londen van de jaren zestig.Comedy Central, 19.00-20.45u.

Bewitched (Nora Ephron, 2005, VS). Komedie naar gelijknamige tv-serie uit de jaren 60. Uitgerangeerde Hollywoodster Will Ferrell en heuse heks Nicole Kidman spelen in tv-serie over een aardige heks. Vele misverstanden en dubbele bodems. RTL8, 20.30-22.35u.

Austin Powers in Goldmember (Jay Roach, 2002, VS). Ook Mike Myers’ derde avontuur als oversekste superspion is een extreem melige James Bond-parodie. Ook metBeyoncé Knowles. Comedy Central, 20.45-22.30u.

Informatief

Panorama: Can you trust your bank? Een undercoverteam test of de grote Britse banken iets hebben geleerd van de boetes die ze moesten betalen vanwege het opdringen van overbodige verzekeringen en te riskante beleggingsproducten. Ook wordt gesproken met spaarders die geld kwijtraakten doordat ze verkeerd investeerden en met voormalige bankmedewerkers over druk door hun werkgevers.BBC 1, 21.30-22.00u.

Terry Pratchett - Choosing to die. Documentaire over schrijver Terry Pratchett die onderzoekt hoe hij een eind aan zijn leven zou kunnen maken. In 2008 werd bij hem Alzheimer vastgesteld. Hij reist naar de Dignitas Clinic in het Zwitsrese Forch om daar kennis te nemen van de procedures voor een zelfgekozen dood en om te bepalen wanneer voor hem het punt is gekomen om het dodelijke middel in te nemen. BBC 2, 22.00-23.30u.

Anselm Kiefer - der Künstler bei der Arbeit. Documentaire over de Duitse kunstenaar die een filmploeg toeliet in zijn studiocomplex van 35 hectare op een vervallen industrieterrein bij het Zuid-Franse Barjac. De gebouwen en ateliers zijn door Kiefer met elkaar verbonden door een netwerk van onderaardse gangen. Andere tunnels leiden naar zelf gebouwde hutten waar beelden en sculpturen liggen opgeslagen en naar een amfitheater van scheepscontainers, met daarin een crypte en een waterbassin. Arte, 23.05-00.00u.

Radio

Radio 6 live. Eerste deel van opnames van een concert door het Jazz Orchestra of The Concertgebouw o.l.v. Henk Meutgeert in een programma rond trompettist Jan van Duikeren. Radio 6, 23.02-01.00u.