Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Dodental twee explosies in Pakistan stijgt naar 34

ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE SCENES OF DEATH AND INJURY Injured victims of multiple bomb blasts await treatment after arriving at the Lady Reading hospital in Peshawar June 12, 2011. At least 15 people were killed when two blasts ripped through a market area in Pakistan's northwestern city of Peshawar late on Saturday, police said. "Fifteen to 20 people have been killed," a senior police official told Reuters. REUTERS/Khuram Parvez (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS IMAGES OF THE DAY)
ATTENTION EDITORS - VISUALS COVERAGE SCENES OF DEATH AND INJURY Injured victims of multiple bomb blasts await treatment after arriving at the Lady Reading hospital in Peshawar June 12, 2011. At least 15 people were killed when two blasts ripped through a market area in Pakistan's northwestern city of Peshawar late on Saturday, police said. "Fifteen to 20 people have been killed," a senior police official told Reuters. REUTERS/Khuram Parvez (PAKISTAN - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS IMAGES OF THE DAY) Slachtoffers van de bomexplosies worden binnengebracht in het Lady Reading ziekenhuis in Peshawar. Foto Reuters / Khuram Parvez

Ten minste 34 mensen zijn omgekomen bij een dubbele aanslag in de Pakistaanse stad Peshawar. Dat laat de politie weten. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

De twee explosies gingen minuten na elkaar af in de stad in het noordwesten van Pakistan. De ontploffing vond plaats net na middernacht in een deel van de stad dat de thuisbasis vormt voor politieke kantoren. Ook is het leger hier gehuisvest.

De eerste explosie was relatief klein en trok de politie en reddingswerkers naar de plaats, aldus Dost Mohammed, een hoge lokale politieambtenaar. Een grote explosie volgde een paar minuten later en maakte veel doden en gewonden, aldus Mohammed Farooq, een dokter in een plaatselijk ziekenhuis.

De dubbele aanslag vond plaats terwijl CIA-directeur Leon Panetta en de Afghaanse president Hamid Karzai op bezoek zijn in Islamabad, zo’n 150 kilometer van Peshawar vandaan.

Volgens eerste verslagen werd de tweede explosie veroorzaakt door explosieven in een voertuig, die met een afstandsbediening tot ontploffing zijn gebracht, zo vertelde Mohammed van de politie. De oorzaak van de eerste explosie is onbekend.

Offensieven Pakistaanse regering leiden niet tot minder aanslagen


Aan de gewelddadige aanslagen in Pakistan komt geen eind. Aangenomen wordt dat het geweld een reactie is op de dood van Al-Qaeda-leider Osama bin Laden. Tot ergernis van veel Pakistanen hebben enkele offensieven van de regering tegen de Talibaan niet geleid tot een vermindering in het aantal aanslagen.


Grotere kaart weergeven