Tientallen doden bij gevechten in Jemen

A woman sports Yemen's national colours as she takes part in a rally to demand the ouster of President Ali Abdullah Saleh in the southern city of Taiz June 11, 2011. REUTERS/Stringer (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een Jemenitische vrouw neemt deel aan een protestmars in de zuidelijke stad Taiz. Foto Reuters

In het zuiden van Jemen zijn vandaag ten minste dertig militanten en militairen gewond geraakt. Zeker 21 strijders van Al-Qaeda kwamen om het leven, evenals negen militairen. Dat heeft het Jemenitische ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Opvallend is dat de legerbevelhebber die de leiding heeft over de strijd tegen militanten in de stadjes Zinjibar en Ja’ar (kaart) zich heeft aangesloten bij de protestbeweging die strijdt voor het aftreden van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh.

Zinjibar, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Abyan, werd vorige week ingenomen door strijders van Al-Qaeda. Sindsdien is het er onrustig. Donderdag vielen er volgens het Jemenitische leger dertien doden.

Saleh is op dit moment in Saudi-Arabië waar hij in een ziekenhuis wordt behandeld aan verwondingen die hij vorige week opliep bij een raketaanval op een van zijn presidentiële paleizen. Hij weigert af te treden. De Verenigde Staten maken zich zorgen dat Al-Qaeda profiteert van de instabiliteit in het land.

    • Marije Willems