Theo Bovens gouverneur van Limburg

De CDA’er Theo Bovens is door de Provinciale Staten van Limburg voorgedragen als commissaris van de koningin. De 51-jarige Maastrichtenaar is nu voorzitter van het college van bestuur van de in Heerlen gevestigde Open Universiteit en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad. Van 1994 tot en met 2003 was Bovens wethouder in Maastricht.

Als commissaris van de koningin – in Limburg gouverneur genoemd – volgt hij zijn partijgenoot Léon Frissen op, die per 1 juli na zes jaar provinciehuis opstapt. Het kabinet moet de voordracht van Bovens nog bekrachtigen, maar dat volgt in de regel de Provinciale Staten.

Eerder deed ook de naam van PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans de ronde als kandidaat-gouverneur. Laurence Stassen, fractievoorzitter van de PVV, de grootste partij in de Provinciale Staten van Limburg, noemde diens kandidatuur toen al onaanvaardbaar. Timmermans, een voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, had eerder laten weten geen trek te hebben in het ambt als de PVV veel inbreng zou krijgen in Limburg. Volgens Stassen toonde hij met die uitlating onvoldoende boven de partijen te kunnen staan.