Nieuwe protesten in Japan, drie maanden na de ramp

Japanners demonstreerden vandaag, drie maanden na de aardbeving en tsunami, tegen kernenergie.
Japanners demonstreerden vandaag, drie maanden na de aardbeving en tsunami, tegen kernenergie. Foto Reuters / Yuriko Nakao

Het is exact drie maanden geleden dat de aardbeving en de tsunami in Japan zorgden voor de grootste nucleaire ramp sinds Tsjernobyl. Duizenden gingen vandaag weer de straat op om te protesteren tegen kernenergie.

De enorme aardbeving van 11 maart leidde tot een meltdown in drie reactoren van de kerncentrale van Fukushima. Zo’n 80.000 omwonenden moesten geëvacueerd worden, terwijl geprobeerd werd de vrijkomende straling onder controle te krijgen. De gebeurtenissen hebben geleid tot veel kritiek op de Japanse regering, die de crisis niet goed aangepakt zou hebben. Het land moet niet langer afhankelijk zijn van kernenergie, vinden veel Japanners. Door heel het land gingen vandaag mensen de straat op met leuzen als “No nukes” en “No more Fukushima”.

Demonstranten met spandoeken waarop kernenergie wordt afgezworen. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Demonstranten met spandoeken waarop kernenergie wordt afgezworen. Foto Reuters / Kim Kyung-HoonDemonstranten met spandoeken waarop kernenergie wordt afgezworen. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Druk op regering om centrales te sluiten of dicht te houden

De demonstraties van vandaag volgen op meerdere eerdere betogingen, die er onder andere voor zorgden dat de kerncentrale van Hamaoka gesloten werd en diverse andere reactoren in het land nog niet heropend worden nadat eerst strengere veiligheidsmaatregelen genomen zijn.

Momenteel zijn slechts 19 van de 54 reactoren die vóór 11 maart actief waren, in bedrijf. De kans is groot dat dat tot in 2012 tot flinke energietekorten gaat leiden. Volgens experts zijn de economische belangen te groot om alle centrales te sluiten. Een alternatief om het tekort mee te compenseren ontbreekt in Japan.

Japanners die vandaag de straat opgingen om te demonstreren tegen kernenergie. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Japanners die vandaag de straat opgingen om te demonstreren tegen kernenergie. Foto Reuters / Kim Kyung-HoonJapanners die vandaag de straat opgingen om te demonstreren tegen kernenergie. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Premier Kan beloofde vertrek

De Japanse premier Naoto Kan gaat zwaar gebukt onder de kritiek op de regering onder zijn leiding. Onlangs overleefde hij een motie van wantrouwen, maar hij moest daarvoor wel beloven af te treden als de ergste gevolgen van de crisis onder controle zijn. Enkele dagen later voegde Kan daar aan toe dat hij uiterlijk in augustus zal aftreden.

Dat tegen die tijd het herstel na de ramp goed op weg is, lijkt niet waarschijnlijk. Er is nog altijd geen overeenkomst over hoe de heropbouw van het land, de omvangrijkste sinds de jaren na de Tweede Wereldoorlog, gefinancierd moet worden. Een demonstrant die vandaag de straat op ging zei tegen persbureau Reuters dat het er niet om gaat welke politieke partij de taak op zich neemt, als het maar gebeurt. “Nog steeds komt straling vrij. Politici zouden zich daarom moeten bekommeren en niet bezig zijn met onderlinge strijd.”

De ramp in cijfers

Volgens Reuters zijn dit de meest actuele cijfers over de gevolgen van de ramp, op basis van officiële Japanse bronnen als overheid, politie en veiligheidsdiensten:

  • 15.405 mensen zijn omgekomen, 8.095 worden nog vermist;
  • Naar schatting 90.109 mensen zitten nog in opvangtehuizen;
  • 58.000 Japanse huishoudens zitten nog altijd zonder water;
  • Ten minste 111.414 gebouwen zijn vernietigd, weggespoeld of afgebrand;
  • De regering schat de materiele schade van de aardbeving en de tsunami op 300 miljard.

Deze fotoserie laat zien hoe het herstel van Japan vorm krijgt: soms tonen ze grote vooruitgang, op andere momenten blijkt hoe groot de schade nog altijd is.

Interactieve graphic: Japan en de gevolgen van de aardbeving