Nederland wilde duidelijkere aids-afspraken op VN-top

Een vrouw neemt deel aan een demonstratie bij de VN-top in New York. Op de top maakten 192 landen afspraken over de bestrijding van aids in de komende vier jaar. Foto AFP / Mario Tama

De slotverklaring van de VN-top over hiv en aids had steviger gekund, vindt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De doelstellingen om de ziekte uit de wereld te krijgen stuitten echter op taboes in Arabische en Afrikaanse landen.

Op de VN-top, waar 192 landen aan deelnamen, waren dit de belangrijkste afgesproken doelstellingen voor 2015:

  • Het aantal moeders dat sterft aan aids moet worden teruggedrongen;
  • Het aantal mensen dat behandeling krijgt moet meer dan verdubbelen, naar een aantal 15 miljoen;
  • In 2015 komt geen kind meer met een aids-besmetting ter wereld;
  • Stigmatisering en discriminatie van mensen met hiv/aids worden tegengegaan.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Nederland graag duidelijkere afspraken had gezien over seksuele voorlichting, zelfbeschikking voor vrouwen en meisjes, het betrekken van jongeren en meer focus op homoseksuele mannen, druggebruikers en sekswerkers.

Met name in Arabische en Afrikaanse landen liggen die kwesties echter nog gevoelig. Juist het doorbreken van die taboesfeer is nodig om aids goed te bestrijden, betoogt Nederland.

Op de VN-top spraken Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en Michel Sidibe, directeur van het aidsbureau van de Verenigde Naties, de ambitie uit dat aids voor 2020 naar de geschiedenisboeken verwezen wordt.

    • Peter Zantingh