Nederland doet langer aan missie Libië mee

Nederland blijft drie maanden langer meedoen aan de NAVO-missie in Libië, maar zal geen gronddoelen bombarderen. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Premier Rutte (VVD): „We gaan precies doen wat we al deden.”

Gisteren werd de havenstad Misrata, die in handen is van rebellen, zwaar bestookt door Libische regeringstroepen. Een lokale arts meldde aan persbureau Reuters dat hierbij 31 mensen om het leven kwamen.

Het kabinetsbesluit betekent dat zes Nederlandse F-16’s blijven helpen bij het afdwingen van het vliegverbod boven Libië. De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem blijft er voor de kust toezien op handhaving van het wapenembargo. Nederland heeft ruim 200 militairen voor de operatie ingezet. In maart van dit jaar besloot Nederland tot deelname aan de actie tegen Libië. Het enige verschil met nu is dat er zes Nederlandse stafleden bijkomen. Op verzoek van de NAVO zullen die zich bezighouden met „psychologische operaties”, bedoeld om de troepen van de Libische leider Gaddafi te demoraliseren.

De NAVO wil dat meer landen meedoen aan de acties in Libië. De vertrekkende Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates toonde zich deze week ontevreden. Hij richtte zich tot landen die helemaal niet meedoen aan de acties (Duitsland en Polen) of alleen beperkt (Nederland, Spanje en Turkije). Premier Rutte voelt zich niet aangesproken, zei hij – er zijn landen die minder doen.

Harde kritiek van minister Gates op Europees defensiebeleid : pagina 13