Mooie Paola

Het is inmiddels een tamelijk uitgekauwd genre geworden: het fotoboek over het – al dan niet koninklijke – stijlicoon. Maar daarbinnen is Dolce Paola een verrassing. In elk geval voor mensen die niet erg bekend zijn met het Belgische koningshuis. Want Paola staat natuurlijk voor Paola, de zesde Koningin der Belgen. In 1959 verliet de 21-jarige adellijke Italiaanse „haar onbezorgde luilekkerleventje” om „het strenge, sombere Belgische hof te versterken”. Oftewel: ze trouwde met prins Albert. In de jaren zestig werd ze vanwege haar schoonheid vergeleken met Brigitte Bardot en Grace van Monaco. Maar ze kleedde zich, zo blijkt uit dit boek, net wat jonger en gedurfder dan die laatste – Paola was de eerste prinses die in bikini werd gefotografeerd. Die foto ontbreekt helaas in het boek, maar er staan genoeg geweldige beelden in om dat goed te maken. Zoals die waar de jonge Paola met suède jas, panterhoedje en Chanel-tas onwaarschijnlijk glamoureus staat te wezen tussen een groep knoestige vrouwen en hun kinderen. Mario Danneels, Dolce Paola. Lido, 49,90 euro.

Het is inmiddels een tamelijk uitgekauwd genre geworden: het fotoboek over het – al dan niet koninklijke – stijlicoon. Maar daarbinnen is Dolce Paola een verrassing. In elk geval voor mensen die niet erg bekend zijn met het Belgische koningshuis. Want Paola staat natuurlijk voor Paola, de zesde Koningin der Belgen. In 1959 verliet de 21-jarige adellijke Italiaanse „haar onbezorgde luilekkerleventje” om „het strenge, sombere Belgische hof te versterken”. Oftewel: ze trouwde met prins Albert.

In de jaren zestig werd ze vanwege haar schoonheid vergeleken met Brigitte Bardot en Grace van Monaco. Maar ze kleedde zich, zo blijkt uit dit boek, net wat jonger en gedurfder dan die laatste – Paola was de eerste prinses die in bikini werd gefotografeerd. Die foto ontbreekt helaas in het boek, maar er staan genoeg geweldige beelden in om dat goed te maken. Zoals die waar de jonge Paola met suède jas, panterhoedje en Chanel-tas onwaarschijnlijk glamoureus staat te wezen tussen een groep knoestige vrouwen en hun kinderen.

Mario Danneels, Dolce Paola. Lido, 49,90 euro.

    • Milou van Rossum