Mladic is wél schuldig aan genocide

Ian Buruma vindt dat de term genocide alleen mag worden gebruikt voor de Holocaust (NRC Handelsblad, 1 juni).

Wat Buruma doet is het kwaad van Hitler apart zetten en het kwaad dat anderen hebben aangericht bagatelliseren. De gebeurtenissen in met name het oosten van Bosnië, in plaatsen als Zvornik en Prijedor vallen onder de definitie genocide. Iedereen die zich verdiept heeft in het kamp Omarska weet dat gevangenen, mannen en vrouwen, werden (dood)geslagen, gemarteld en verkracht, met als enig doel het vernietigen van een bevolkingsgroep in Oost-Bosnië.

Buruma vindt dat de term genocide te gemakkelijk gebruikt wordt. Ik kan mij echter niet voorstellen dat hij wil dat genocide plegers vrijuit gaan vanwege de door hem geconstateerde inflatie van de term genocide in de media.

Hitler was niet de eerste en niet de laatste die genocide heeft gepleegd. Hitler is wat dat betreft niet uniek, de Holocaust ook niet. In een wereld waarin rechtvaardigheid en gerechtigheid belangrijk wordt gevonden, moeten grote en kleine genocideplegers ter verantwoording worden geroepen.

Addy Landzaat

Werkzaam bij de IND

    • Addy Landzaat Werkzaam bij de Ind