Microsoft in een wereld zonder pc’s

Softwarebedrijf Microsoft bereidt zich voor op een wereld zonder pc’s. Op de campus in Redmond,Washington werken Microsofties aan nieuwe technologie om niet nog meer terrein op Apple en Google te verliezen. Redmond in de bossen van de Amerikaanse staat Washington, is de Microsoft-hoofdstad. In het plaatsje, vlakbij Seattle, ligt een campus met meer dan honderd

Surface-tafel in een Microsoft Store, vlakbij de campus van het bedrijf. Op de achtergrond spelen de kinderen op een Xbox met Kinect-controller.Surface-tafel in een Microsoft Store, vlakbij de campus van het bedrijf. Op de achtergrond spelen de kinderen op een Xbox met Kinect-controller.

Softwarebedrijf Microsoft bereidt zich voor op een wereld zonder pc’s. Op de campus in Redmond,Washington werken Microsofties aan nieuwe technologie om niet nog meer terrein op Apple en Google te verliezen.

Redmond in de bossen van de Amerikaanse staat Washington, is de Microsoft-hoofdstad. In het plaatsje, vlakbij Seattle, ligt een campus met meer dan honderd gebouwen, waar 40.000 van de 80.000 Microsoft-medewerkers sleutelen aan bekende producten als Windows, Office 365 , Xbox en Kinect.

In de Research Labs werkt een groep van in totaal  850 wetenschappers aan nieuwe projecten die ooit tot een Microsoft-product zouden kunnen leiden. Microsoft Research is verdeeld over 6 afdelingen, waarvan er ook één in Cambridge, Groot-Brittannië staat.

Microsoft-oprichter Bill Gates sprak ooit de hoop uit dat er een computer zou komen staan in elk kantoor en elk huis. In de  nieuwe toekomstvisie verandert elk gebouw in een computer. Het Envisioning Lab, midden op de Microsoft-campus, toont een brave new world waarin muren, ramen, meubels en elektronisch papier fungeren als digitaal bureaublad. Een pc is nergens meer te bekennen.

[deze video's horen bij het artikel Microsoft zonder pc's, NRC Weekend, zaterdag 11 juni]

Zo zou onze wereld er in 2019 volgens Microsoft uitzien:

En dit zijn enkele van de technieken die het mogelijk moeten maken.

Magic Window

Het Magic Window van onderzoeker Stevie Bathiche borduurt voortop de Surface-tafel. Het lijkt alsof je door een ruit kijkt, maar in werkelijkheid gaat het om een virtuele 3D wereld. Het glas is op een speciale manier geslepen, zodat de led-lichtjes geprojecteerd worden op eenraam. Het magische zit ‘m in de 3D-weergave: je ziet een stereoscopische effect ook als je beweegt ten opzichte van het raam, omdat de stand van je ogen in de gaten gehouden wordt en het linker- en rechteroog elk een ander beeld toegezonden krijgen. Er is geen speciale 3D-bril voor nodig en het werkt ook met meerdere toeschouwers tegelijk.

LightSpace

Kun je een tafel of een bal zomaar ineen computer veranderen? Ja, zegt onderzoeker Andy Wilson. Hij leidthet Lightspace project dat de bijzondere gaven van de Kinect combineert met geavanceerde projectietechniek. In een notendop: de projector toont augmented reality (virtuele elementen zoals foto’s of tekst) op de tafel. 3D-camera’s vande Kinect herkennen waar je lichaam zich bevindt en wat je handen doen. Zo kun je de geprojecteerde gegevens bewerken, verslepen of doorgeven aan iemand anders.

 

    • Marc Hijink