Mexico leert van verleden en zet vijftal snel buitenspel

Vijf Mexicaanse internationals – onder wie PSV’er Francisco Rodriguez – testten positief op clenbuterol. De bond wil een herhaling van de dopingrel in 2005 voorkomen.

Francisco Javier ‘Maza’ Rodriguez debuteerde in 2002 bij de Mexicaanse topclub Club Deportivo de Guadalajara. In 2004 debuteerde hij als international waarvoor hij al 61 caps verzamelde. In 2008 verhuisde Rodriguez naar PSV, waar hij nog tot 2013 onder contract staat. This file picture shows Francisco Javier Rodriguez, defender of the Mexican national football team, in Guadalajara, Mexico in 2005. Rodriguez and four other Mexican internationals -Antonio Naelson "Sinha", Edgar Duenas, Christian Bermudez and Guillermo Ochoa- currently taking part in the Gold Cup tournament in the United States, were suspended for doping on June 9, 2011, the secretary general of the country's football federation (Femexfut) announced. AFP PHOTO/Ivan GARCIA AFP

Het sportcomplex Centro de Alto Rendimiento in het Mexicaanse Baja California gaat er prat op over de modernste faciliteiten van Latijns-Amerika te beschikken. Het nationale elftal van Mexico ging er eind vorige maand in de voorbereiding op de Gold Cup zoals gebruikelijk op trainingskamp. Voetballers werden aan allerlei controles onderworpen. Maar één van de testen pakte verkeerd uit. Vijf spelers bleken het spierversterkende middel clenbuterol in hun lichaam te hebben.

De internationals Francisco Rodríguez, Guillermo Ochoa, Antonio Sinha, Christian Bermúdez en Édgar Dueñas werden uit voorzorg direct uit de Mexicaanse selectie verwijderd. De CONCACAF – de voetbalbond van Midden-, Noord-Amerika en het Caribisch gebied – zal Mexico niet straffen omdat de spelers niet tijdens het landenkampioenschap positief zijn getest. De spelers kunnen voor maximaal twee jaar worden geschorst. Het internationale sporttribunaal CAS behandelt op 1 augustus een zaak tegen de Spaanse wielrenners Alberto Contador, die vorig jaar werd betrapt op een minieme hoeveelheid clenbuterol.

Mexico lijkt te hebben geleerd van het verleden. Tijdens het toernooi om de Confederations Cup in 2005 in Duitsland bleek uit interne testen dat de voetballers Salvador Carmona en Aarón Galindo doping hadden gebruikt. Aanvankelijk probeerde de Mexicaanse bond de zaak in de doofpot te stoppen door te stellen dat de twee voetballers „interne regels hadden overtreden”. Carmona en Galindo werden naar Mexico gestuurd en hielden hun kaken stijf op elkaar. Er kwam een enorme geruchtenstroom op gang in de Mexicaanse media. Toen de FIFA zich er mee ging bemoeien kwam de dopingzaak uit.

Carmona en Galindo bleken via een fitnessinstructeur bij hun club Cruz Azul anabolen te hebben gekregen. Mexico dreigde uitgesloten te worden voor het WK van 2006 en de spelers werden een jaar geschorst. Maandenlang heeft de bond geprobeerd de schorsing te beperken en kon zo de voetballers rustig houden. Toen na zes maanden de straffen bleven staan kondigde Galindo aan het stilzwijgen te verbreken. Uiteindelijk werd de zaak gesust, maar de twee internationals speelden niet op het WK. Carmona werd in 2007 opnieuw op doping gepakt en kreeg een levenslange schorsing.

De Mexicaanse bond heeft nu bij een nieuwe dopingzaak de vlucht naar voren genomen. Toen afgelopen dinsdag uit testen bleek dat de vijf internationals positief waren, werden ze direct uit de groep verwijderd die zich aan het voorbereiden was op een duel met Cuba. De Mexicaanse voetbalbond stelde PSV, de werkgever van Rodriguez, in een schrijven aan technisch manager Marcel Brands direct op de hoogte. De verdediger van de Eindhovense club staat op de nominatie om verkocht te worden. PSV zegt de ontwikkelingen af te wachten. De internationale spelersvakbond Fifpro vindt dat de dopingregels naar aanleiding van deze zaak versoepeld moeten worden.

Volgens de Mexicaanse bond zouden de vijf internationals door het eten van vervuild vlees dat eind mei op het trainingskamp is geserveerd clenbuterol in hun lichaam hebben gekregen. Clenbuterol wordt gebruikt in de veeteelt om spiermassa te kweken. Het eten van behandeld vlees kan tot een positieve test leiden. Mexico heeft een slechte naam als het gaat om hormoonvlees. Het Duitse antidopingbureau NADA gaf in april een rapport uit waarin sporters werd afgeraden in Mexico vlees te eten. De leiding van het prestigieuze Centro de Alto Rendimiento had dat rapport misschien beter serieus kunnen nemen.

    • Koen Greven