Kort nieuws Buitenland

VN: Beide Ivoriaanse kampen schuldig

Abidjan. Tijdens het geweld na de verkiezingen van november 2010 in Ivoorkust hebben beide partijen de mensenrechten ernstig geschonden. Mogelijk is sprake van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Dat concludeerde een onderzoekscommissie van de VN-Mensenrechtenraad gisteren. Eerder zei Amnesty International al dat zowel aanhangers van ex-president Laurent Gbagbo als getrouwen van de huidige president Ouattara misdaden hadden begaan. Bij het conflict kwamen tussen november en april rond de 3.000 mensen om het leven. Ouattara, die Gbagbo in april met geweld verdreef, wil dat Gbagbo terechtstaat voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. (AP, AFP)

Somalische minister gedood bij aanslag

Mogadishu. De Somalische minister van Binnenlandse Zaken Abdi Shakur Sheikh Hassan is gisteren om het leven gekomen bij een explosie in zijn huis in de hoofdstad Mogadishu. Dit maakten de Somalische regering en de vredesmissie van de Afrikaanse Unie, Amisom, gisteren bekend. Volgens een regeringswoordvoerder was sprake van een zelfmoordaanslag. In Mogadishu proberen radicaal-islamitische strijders de regering te destabiliseren. (AFP, AP, Reuters)

Hoofdredacteur Marokko naar cel

Rabat. Een Marokkaanse rechtbank heeft de hoofdredacteur van de krant Al-Massae tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het publiceren van informatie over onbewezen misdrijven. De zaak tegen Rachid Nini wordt scherp gekritiseerd door Marokkaanse journalisten omdat hij is vervolgd onder de strafwet en niet onder de mediawet, hetgeen wordt gezien als een aanval op de vrijheid van meningsuiting. De mediawet voorziet niet in arrestatie en gevangenzetting van journalisten. Nini publiceerde geheime documenten over misdrijven door machtige regeringsfunctionarissen. (AP)

Autobestuursters opgepakt in Riad

riad. De Saoedische autoriteiten hebben zes vrouwen aangehouden die zelf auto’s bestuurden in Riad in weerwil van een verbod om dat te doen. Ze werden later vrijgelaten, zo werd gisteren bekend. Vorige maand zat een vrouw in Khobar in het oosten van het land tien dagen vast na het besturen van een auto. De conservatieve meerderheid in het land is tegen autorijdende vrouwen, al gebeurt het op het platteland wel. Op Facebook worden Saoedische vrouwen opgeroepen op 17 juni massaal achter het stuur te gaan zitten. (Reuters)