KNVB gaat niet door met onderzoek Lerby

De aanklager van de KNVB gaat niet verder met het onderzoek naar zaakwaarnemer Søren Lerby. De Rotterdamse club Feyenoord had de voetbalbond gevraagd om een onderzoek te doen naar de handelswijze van Lerby bij de transfer van Karim Rekik naar het Engelse Manchester City.

De Deense oud-voetballer Lerby zou volgens Feyenoord al voor de zestiende verjaardag van de speler zijn belangen hebben behartigd. Volgens de regels van de KNVB mag dit niet. Uit onderzoek van deze krant bleek onlangs dat Lerby ook verschillende spelers van de B1 van Ajax al op hun vijftiende een contract liet tekenen.

En niet alleen de KNVB, ook het Nederlandse Pro Agent, de belangenorganisatie van spelersmakelaars waarvan Lerby één van de oprichters is, is tegen het begeleiden van spelers onder de zestien jaar. Omdat Lerby geen Nederlandse FIFA-licentie heeft maar een Belgische, valt hij volgens de KNVB niet onder regelgeving van de Nederlandse bond en kan de KNVB hem niet tuchtrechterlijk vervolgen.

Het team ‘integriteitsvraagstukken’ van de KNVB is wel op misstanden gestuit bij de spelersmakelaars Robert Postma en Daan Kramp. Ook de twee Nederlandse makelaars zouden voetbaltalenten jonger dan zestien hebben bijgestaan. Postma heeft inmiddels een schikkingsvoorstel afgewezen. Het dossier van Kramp, die betrokken was bij de transfer van Nathan Aké van Feyenoord naar het Londense Chelsea, ligt bij de tuchtcommissie betaald voetbal.