'Kijk wat op je pad komt, volg je gevoel'

Arjo Klamer (58) is professor in de economie van kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Klamer is een veelgevraagd spreker. Naast zijn wetenschappelijke werk publiceert hij geregeld essays en opiniestukken. Klamer in zeven begrippen.

Arjo Klamer (58) is professor in de economie van kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Klamer is een veelgevraagd spreker. Naast zijn wetenschappelijke werk publiceert hij geregeld essays en opiniestukken. Klamer in zeven begrippen. Foto Merlin Daleman Nederland, Amsterdam, 10-06-11 Arjo Klamer. © Foto Merlin Daleman Merlin Daleman

Social media

„Daar ben ik schoorvoetend mee bezig. Twitteren doe ik niet, maar ik sta wel op LinkedIn en op Facebook. Maar ik word al gek van alle mails die ik krijg op een dag, dus ik gebruik het puur functioneel, bijvoorbeeld om contact te houden met oud-studenten of met verre familie. Ik vind social media ook meer een verlengstuk van je persoonlijk leven dan een extra dimensie. Uiteindelijk zit je toch in je eentje achter een scherm.”

Beste advies

„Blijf trouw aan jezelf, zei mijn vader altijd. Dat is mijn Leitmotiv geworden. Het gaat erom dat je je bewust wordt van wat je waarden in het leven zijn en die vervolgens ook probeert waar te maken. In alles wat je doet en laat moet waarachtigheid zitten.

„Die houding brengt me wel eens in de problemen. Ik ben als wetenschapper immers ook onderdeel van het bureaucratische systeem van een universiteit, waardoor ik wel eens dingen moet doen die botsen met mijn waarden. Bijvoorbeeld het beoordelen van anderen op formele in plaats van inhoudelijke criteria, of het volgen van procedures die in strijd zijn met het wetenschappelijk proces.”

Geld

„Geld is een middel om te krijgen wat je nodig hebt en betekent soms erkenning, maar geld kan ook een verstorende factor zijn. Als student dacht ik nauwelijks aan geld, omdat ik het gewoon niet had. Maar hoe meer geld, hoe meer zorgen. Geld is de grote afleider – het zorgt er voor dat je steeds meer bezig bent met dingen die er niet werkelijk toe doen.”

Werkweek

„Veel mensen zien werk als iets waar je geen zin in hebt. Als tegenprestatie word je ervoor betaald. Maar werken heeft voor mij te maken met het realiseren van waarden. In die zin ben ik bijna altijd aan het werk. Het gezinsleven is werk – daar moet je je voor inzetten, aandacht aan besteden. In de tuin werken is ook werk. Al dat werk levert me voldoening op, omdat ik iets tot stand breng. Echt niets doen, een beetje mijn tijd verlummelen, televisie kijken, daar word ik nooit zo vrolijk van.”

Inspiratie

„Ik ben altijd op zoek naar ideeën. Die haal ik vooral uit gesprekken met anderen – collega’s en studenten, maar ook mijn vrouw.”

Carrièreplanning

„Eind jaren zeventig ging ik een jaar studeren in de Verenigde Staten. Op een dag in april stond toevallig in de toiletten de directeur van Graduate Studies in het hokje naast mij. Of ik wel eens had nagedacht over een beurs om te promoveren, vroeg hij. Ik zei dat dat me wel wat leek. Dat is dan geregeld, zei hij terwijl hij zijn rits dichtmaakte. Ik ben uiteindelijk tot 1994 in Amerika gebleven.

Tegen studenten die aan het begin van hun loopbaan staan, zeg ik altijd: kijk wat er op je pad komt en volg je gevoel. Klopt het wat ik doe? Voelt het goed? Goed handelen is een kunst die je niet kunt rationaliseren.”

Boek

„Als jongen was ik dol op De scheepjongens van Bontekoe. Later bijvoorbeeld op De man zonder eigenschappen van Robert Musil.

En vrij recentelijk heb ik de filosofie van Aristoteles ontdekt. Ik kan wel zeggen dat die een kentering in mijn denken teweeg heeft gebracht. Als ik nu praat over waarden en over goed handelen, heeft dat alles met het werk van Aristoteles te maken.”

Johan Faber

    • Johan Faber