Ketelbinkie Klootwijk

Hollandse Nieuwe Haring met uitjes . foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 29 juni 2007 ©Vincent Mentzel 2007

Klootwijk aan ZeeNed. 2, 21.05 - 22.00 uur

De beste maatjesharing van Nederland komt uit Noorwegen. Culinair journalist Wouter Klootwijk gaat op zoek naar de ‘koninginneharing’ en belandt op de visafslag in Egersgund. Die wordt ieder jaar overgenomen door een groep Nederlanders, die er in dertig dagen de nieuwe haringoogst bereidt. Afgelopen dinsdag glibberden de Hollandse Nieuwen weer de kelen in van de kenners, tijdens de traditionele veiling van het eerste vaatje. De publieke omroep speelt daar handig op in met een eenmalige special van het programma Klootwijk aan Zee. De documentairereeks was te zien tussen 2006 tot 2009.

Klootwijk, bekend van het tv-programma De keuringsdienst van waarde en columnist van deze krant, ontrafelt meer en minder bekende mythes over onze volksvis. Zo is kaken niet nodig, de kop moet eraf! En Hollandse Nieuwe is eigenlijk niet de lekkerste haring. Het beste maatje, de vetste, ging vroeger pas een paar weken later naar de koningin. De crux dat Nederlandse haring uit Noorwegen komt, is al bekend. Toch is dat niet storend, omdat Klootwijk daarnaast verrassend veel informatie geeft over achtergrond, productieproces, vangst en afnemers van ‘ons’ exportproduct. Zo eten Engelsen hun herring warmgerookt en Duitsers hun salzhering rauw. Klootwijk plaatst de haringvangst in economisch en ecologisch perspectief, al blijft de reden van de verplaatsing naar Noorwegen, overbevissing, onderbelicht. Maar de rol van Ketelbinkie is Klootwijk – blauwe schipperstrui, stoppelbaard, verweerde kop – op het lijf geschreven. Het beeld van de zingende visser met blauwe pet schept de sfeer van weleer tegen het decor van een moderne fabriek. Van de werf neemt Klootwijk ons mee op haringjacht naar de noordpool. En als een deel van de vangst bij nacht en ontij moet worden overgeheveld, wordt het zelfs nog even spannend.

Rolinde Hoorntje

    • Rolinde Hoorntje