Jongerius wil binnen vijf weken FNV-referendum

Als het aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius ligt, komt er binnen vijf weken een referendum over het pensioenakkoord. Foto NRC / Roel Rozenburg FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil binnen vijf weken een referendum over het pensioenakkoord. Foto NRC / Roel Rozenburg

Als het aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius ligt, komt er binnen vijf weken een referendum over het pensioenakkoord. Daaruit moet blijken hoeveel van de ruim anderhalf miljoen leden achter het akkoord staan. Dat zegt een woordvoerder van FNV.

Gisteren sloot de vakcentrale met werkgevers en de overheid een principeakkoord. Daarin staat onder meer dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat naar 66 jaar en daarna waarschijnlijk in 2025 naar 67 jaar.

Het akkoord is nog niet definitief. De leden van de FNV moeten nog instemmen met het akkoord. FNV Bondgenoten, de grootste vakbond, roept zijn leden op tegen het akkoord te stemmen. Volgens de woordvoerder wordt het plan om een referendum te houden momenteel voorgelegd aan alle bonden. Bondgenoten en Abvakabo beslissen binnen enkele weken of zij meedoen.

Voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk is tegen het akkoord:

“Wij zijn en blijven op drie punten ontevreden over de inhoud van dit principeakkoord. Kort gezegd: de risico’s zijn voor de werknemers, de werkgevers onttrekken zich in moeilijke tijden aan hun verantwoordelijkheid en de aanpassingen aan de AOW zijn een sigaar uit eigen doos. Wij blijven streven naar een goede balans tussen zekerheid en koopkracht van pensioen.”

Vorig jaar werd ook al een pensioenakkoord gesloten, maar dat liep stuk op het verzet van Bondgenoten. Toen werd ook al een referendum gehouden onder de leden. In totaal brachten toen bijna 160 duizend een stem uit. Tachtig procent was positief.

Bekijk hier de zes belangrijkste punten uit het pensioenakkoord en ontdek wat er concreet gaat veranderen.

    • Marije Willems