Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Israëlische bankier Fischer stelt zich kandidaat voor IMF-post

FILE - In this file photo taken on April 21, 2010, Governor of the Central Bank of Israel, Stanley Fischer, speaks during a press conference in Jerusalem. Fischer is interested in the top job at the International Monetary Fund and has received a number of phone calls in recent days from around the world encouraging him to apply, a person familiar with the banker's thinking told The Associated Press on Sunday, May 29, 2011. (AP Photo/Sebastian Scheiner, File)
FILE - In this file photo taken on April 21, 2010, Governor of the Central Bank of Israel, Stanley Fischer, speaks during a press conference in Jerusalem. Fischer is interested in the top job at the International Monetary Fund and has received a number of phone calls in recent days from around the world encouraging him to apply, a person familiar with the banker's thinking told The Associated Press on Sunday, May 29, 2011. (AP Photo/Sebastian Scheiner, File) De Israëlische centralebankier Stanley Fischer stelt zich kandidaat voor het IMF. Foto AP / Sebastian Scheiner

Stanley Fischer, gouverneur van de centrale bank van Israël, heeft besloten om zich te kandideren voor de hoogste positie bij het Internationaal Monetair Fonds. Dat meldt de Israëlische nieuwszender Channel Two News.

Volgens de nieuwszender staat Fischers naam op de definitieve lijst van kandidaten voor de topfunctie die vrijkwam na het ontslag van de Fransman Dominique Strauss-Kahn. Strauss-Kahn werd op 14 mei gearresteerd op verdenking van poging tot verkrachting van een kamermeisje in een ​​hotel in New York.

Fischer, van oorsprong Amerikaans econoom, werd in 2005 president van de Israëlische centrale bank, waarna hij zich liet naturaliseren. Dat was een voorwaarde voor zijn benoeming. Fisher is geen onbekende voor het IMF; van 1994 tot 2002 was hij er al werkzaam.

NRC-economieredacteur Melle Garschagen schreef eerder over Fischer:

“Fischer zou bij de Amerikanen goed kunnen vallen. Hij bekleedde hoge functies bij Citigroup en was de promotor van Ben Bernanke, voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.”

Naast Fischer zijn de Franse minister van Financiën Christine Lagarde en de Mexicaanse minister van Financiën Augustin Carstens in de race voor de positie. Lagarde heeft tot nu toe de beste kaarten. De post gaat traditioneel naar een Europeaan.

De Israëlische minister van Financiën Yuval Steinitz zei in een verklaring de kandidatuur van Fischer te ondersteunen.