Inholland verkwistte 9 ton

Bij hogeschool Inholland is tussen 2006 en 2010 bijna 900.000 euro verkwist door slechte bedrijfsvoering. Daarvan is zo’n 360.000 euro opgegaan aan „ondoelmatige uitgaven voor arbeidsvoorwaarden en faciliteiten van het college van bestuur”. Dat meldde de Inspectie van het Onderwijs gisteren.

Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, VVD) laat weten dat hij de negen ton bij Inholland zal terugvorderen. Als dat juridisch mogelijk is, moet de school de 360.000 euro verhalen op de oud-bestuurders.

De inspectie oordeelt het hardst over Jos Elbers, collegevoorzitter tot september 2007, en vicevoorzitter Lein Labruyère. Labruyère ontving ten onrechte eenmalig 65.000 euro en liet zijn chauffeur te vaak rijden. Elbers werd betaald voor advieswerk dat hij zou doen na zijn vertrek als collegevoorzitter, maar hij heeft Inholland nooit van advies gediend.

Stevige kritiek treft ook de raad van toezicht van Inholland, die onzorgvuldig was bij het toekennen van extra salaris en de vertrekregeling van Elbers. Bovendien heeft de raad het onderwijsministerie meermalen onvolledig geïnformeerd.

Relatief mild oordeelt de inspectie over collegelid Joke Snippe en over Geert Dales, van 2007 tot 2010 collegevoorzitter. „Dit rapport laat zien dat ik me netjes heb gedragen”, zegt Dales. In een interview met deze krant zegt Dales verder dat hij „reusachtige gêne” voelt tegenover de studenten van Inholland, die door alle ophef rondom hun school twijfelen over de waarde van hun diploma.

Interview Geert Dales: ‘Wat rest is schaamte’: pagina 36-37