IND werkt met au-pairbureaus die smeergeld betalen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werkt samen met au-pairbureaus die de Filipijnse autoriteiten smeergeld betalen om meisjes naar Nederland te halen. Dat meldt De Volkskrant vanmorgen.

De Filipijnse overheid verbiedt meisjes om als au pair aan de slag te gaan in Nederland, uit angst voor uitbuiting. Minstens drie au-pairbureaus die nauw samenwerken met de IND betalen Filipijnse douaniers daarom geld om een oogje dicht te knijpen. De meisjes of hun gastgezinnen betalen een ‘escort fee’ die kan oplopen tot ruim tweehonderd euro.

De IND laat tegenover De Volkskrant weten op de hoogte te zijn van het Filipijnse uitreisverbod, maar zegt dat bij het Nederlandse toelatingsbeleid geen rekening wordt gehouden met de uitreisverboden van andere overheden. Via de Nederlandse ambassade kregen vorig jaar 470 au pairs een visum.

Een op de drie in Nederland werkende au pairs is afkomstig uit de Filipijnen. De meisjes uit de Zuidoost-Aziatische archipel zijn populair omdat ze goed Engels spreken en vanuit hun cultuur gewend zijn zich zorgzaam op te stellen.

    • Peter Zantingh