Hypotheek aflossen is beste besteding van spaargeld

„Wij hebben een combinatie van een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Onze hypotheekrente is 5,1 procent. Binnenkort ontvangen wij onze jaarlijkse teruggave van de Belastingdienst. We zouden dit geld kunnen sparen tegen 2,4 procent rente, maar we kunnen ook (boetevrij) een klein stukje van onze aflossingsvrije hypotheek aflossen, waardoor onze maandlasten iets zakken. Wat zou u aanraden?”

Aflossen of sparen? Het is eigenlijk een rare vraag. Het suggereert dat lenen risicoloos is en altijd minder kost dan spaargeld opbrengt. Toch zijn er kosten en gevaren, maar velen willen daar nog niet aan. Laten we het daarom eens omdraaien: wat wil de bank graag dat de hypotheekklant doet? Lenen natuurlijk. Want stel de hypotheek is drie ton. Dan levert 5,1 procent rente jaarlijks 15.300 euro op. De bank ‘leent’ die drie ton van spaarders voor gemiddeld 1,64 procent, dus 4.920 euro. Winst 10.380 euro per jaar! Op één klant! Onverwacht voordeel bieden hypotheken met een levensverzekering erin of met ingewikkelde voorwaarden. Dan moet de klant bij de bank aankloppen voor advies. Waarop de adviseur beleggings-, pensioen- of verzekeringsproducten kan slijten. Over aflossen met spaargeld hoor je de bank dus niet.

De hypotheekklant zelf kan de kwestie op twee manieren benaderen. De eerste is rekenen. De netto hypotheekrente (5,1 procent) is bij een belastingtarief van 42 procent en 52 procent respectievelijk 2,96 procent en 2,45 procent. Beide meer dan de spaarrente. Aflossen dus. Als het stel vermogensrendementsheffing betaalt, scheelt aflossen nog eens 1,2 procent vermogensrendementsheffing, want eigen geld in uw huis is belastingvrij. Toch hebben juist niet-vermogenden reden om af te lossen, want de fiscus betaalt maximaal 30 jaar mee. Daarna kunnen maandlasten exploderen.

Een alternatief voor aflossen is extra storten in de polis bij de spaarhypotheek. Dat levert 5,1 procent spaarrente op, maar doe dat niet lukraak. De opbouw en uitkering van een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) zijn belastingvrij als u aan allerlei fiscale voorwaarden voldoet. Zo mag de hoogste storting nooit meer zijn dan tien keer de laagste. Ook mag u, bij 20 jaar inleggen, niet meer opbouwen dan 151.000 euro (2011). Bij sommige spaarhypotheken leiden extra stortingen trouwens tot (verborgen) kosten.

Aflossen of sparen? Voor een antwoord kunt u ook kijken naar de (verborgen) risico’s van schuld. Zo kan een hypotheek kopzorgen geven over de rentestand, de hypotheekvoorwaarden, de fiscale eisen en gevolgen van een KEW, rentewijzigingen, bijleenmogelijkheden, uw woningwaarde in verhouding tot de schuld, oversluiten en hypotheekadviezen.

Aflossen met spaargeld vermindert ook zorgen over beleggen en sparen. U belegt in eigen woongenot. De waarde daarvan kan dalen, maar dat raakt u minder als de hypotheekschuld behapbaar is. Wie zijn hele hypotheek heeft afgelost, krijgt trouwens een bonus: hij hoeft geen eigenwoningforfait van meestal 0,55 procent van de woningwaarde meer bij zijn belastbaar inkomen te tellen. Aflossen dus. Een zorgelozere besteding van spaargeld is er niet.

Kijk in wikipedia.nl voor informatie over de Kapitaalverzekering Eigen Woning, de spaarhypotheek en de bijleenregeling.

    • Erica Verdegaal