Homo’s bekogeld bij Gay Pride Kroatië - honderd arrestaties

Ongeregeldheden bij de Gay Pride in het Kroatische Split. Screenshot video Marije Cornelissen

De Gay Pride-parade in de Kroatische stad Split is vanmiddag verstoord door duizenden tegendemonstranten. Zo’n tweehonderd deelnemers van de optocht werden bekogeld met stenen, flessen en vuurwerk.

Volgens de Kroatische staatstelevisie zijn er tientallen aanhoudingen verricht en raakten diverse mensen gewond. Het incident gebeurde juist een dag nadat Kroatië toestemming heeft gekregen om te beginnen met het toetreden tot de Europese Unie. Het land moest daarbij beloven op te komen voor de mensenrechten.

Een homo-optocht in Rome verliep een stuk gemoedelijker. Daar vierden vandaag duizenden homo’s, lesbiennes en transseksuelen het slot van de Europride. Naar verwachting sluit popster Lady Gaga het evenement af met een concert.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen was bij de Gay Pride en twitterde over de gewelddadigheden. Ook maakte zij onderstaand filmpje.

‘Kroatië klaar om 28ste EU-lidstaat te worden’

Kroatië is klaar om de 28ste lidstaat van de EU te worden, zei de Europese Commissie gistermorgen nog. Over de voorwaarden is zes jaar onderhandeld.
Het streven is dat het land per 1 juli 2013 zal toetreden. Tot die tijd zal het scherp in de gaten worden gehouden.

    • Marije Willems