Hij: 'Inslaan bij de Duitse Aldi'

Roy Santiago en Jenneke Harings zijn sinds 2006 samen. In september gaan ze trouwen. Hij stopt veel geld in ‘onbenullige dingen’, zij geeft het liever uit aan eten bij De Librije.

Roy Santiago (30), psychiatrisch verpleegkundige en muzikant:

„Ik heb niet de illusie dat ik ooit geld ga verdienen als muzikant. Tot nu toe heeft het alleen maar geld gekost. Maar ik heb wel de hoop dat de inkomsten en uitgaven ooit gelijklopen. Voor de opnames van mijn nieuwe album heb ik geld van mezelf geleend. Ik heb de erfenis van mijn vader op een spaarrekening staan, daar heb ik geld van gehaald en dat betaal ik later weer terug. Zonder dat geld was het niet zo’n goed product geweest. Dan had ik bij een suf meneertje in een boerenschuur moeten opnemen. Toch heb ik geprobeerd om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zo mocht ik de drummer bijvoorbeeld uitbetalen met een grote zak wiet.

„Er valt geen peil te trekken op mijn uitgavenpatroon. Ik koop graag platen op Marktplaats, waarbij ik 15 euro al te duur vind, maar ik kan ook in een impuls veel te dure schoenen kopen.

„Jenneke bemoeit zich nooit met mijn uitgaven. Ze vond het alleen stom dat ik een computer kocht terwijl ik daar geen geld voor had. Dat komt doordat ze ooit een krediet van 4.500 euro had toen ze tijdens haar studie een jaar in Londen woonde. Het heeft lang geduurd voordat ze daar vanaf was.

„Ik maak me meer zorgen om grote gezamenlijke uitgaven, zoals onze bruiloft, dan om mijn eigen uitgaven. Ik wil gewoon dat we samen kunnen genieten. Aan uitgaven voor de auto, of klotedingen als altijd maar dat tanken, kan ik me heel erg ergeren. Verder gaat er geld zitten in onbenullige dingen, zoals snaren, kabels of een tamboerijn die kapotgaat. Ik koop vaak spullen bij de kringloopwinkel, zoals vazen en lampen. We gaan iedere twee maanden naar de Duitse Aldi om voorraad in te slaan waar we lang mee kunnen doen, zoals Spa Rood. Alleen dat soort dingen; Jenneke heeft het idee dat veel spullen van de Aldi niet te vertrouwen zijn.”