Hevige strijd in Libische stad Zawiyah - kustweg afgesloten

A boy rides past a damaged building in Zawiyah, 30 miles (48 km) west of Tripoli, May 9, 2011 REUTERS/Louafi Larbi (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT) Het straatbeeld van Zawiyah, 50 kilometer ten westen van Tripoli. Foto Reuters / Louafi Larbi

In Libië zijn gevechten uitgebroken in de stad Zawiyah tussen troepen loyaal aan de Libische leider Gaddafi en de opstandelingen. Dat meldt een inwoner van de stad. Door de onrust is de kustweg, die de hoofdstad Tripoli met Tunesië verbindt, afgesloten.

“De situatie is zeer slecht in Zawiyah. Er zijn hevige gevechten sinds vanochtend tussen Gaddafi’s troepen en de rebellen”, zei de inwoner, die alleen zijn voornaam - Mohammed - gaf, uit vrees voor represailles.

Een verslaggever van persbureau Reuters probeert door de stad te reizen, maar werd omgeleid via achterafstraatjes met een politie-escorte. Volgens hem was de snelweg verlaten, met uitzondering van de aanwezigheid van een groot aantal soldaten, politiemannen en gewapende mannen in burgerkleding.

Volgens een woordvoerder, Guma el-Gamaty, hebben de opstandelingen een groot deel van de westkant van de stad in handen. Een van de strijders van de opstandelingen meldde dat er ook werd gevochten in het centrum van Zawiyah. “De strijders zijn terug in de stad”, zei hij.

De kustweg die Libië met buurland Tunesië verbindt, is de levensader voor het Gaddafi-regime. Via de weg worden voedsel, brandstof en medicijnen voor de strijdkrachten aangevoerd. Dit is de enige manier om de militairen te bevoorraden, omdat er een zeeblokkade voor de kust van Libië is ingesteld. Bovendien geldt een no-flyzone boven het land, waardoor goederen niet per vliegtuig kunnen worden aangevoerd.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Marije Willems