Gezondheidstoestand Jemenitische president Saleh ‘slecht’

Saleh en vice-president Hadi (r) die nu opperbevelhebber van de Jemenitische strijdkrachten is. Foto Reuters / Khaled Abdullah

De gezondheidstoestand van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh, die gewond raakte bij een aanval en nu al een week in een ziekenhuis in Saoedi-Arbië verblijft, is nog steeds slecht.

Saleh heeft problemen met zijn longen en kan daardoor moeilijk ademhalen, meldt een bron in de Saoedische hoofdstad Riad aan persbureau AFP. De president raakte op 3 juni gewond na een aanslag op de moskee in het presidentiële paleis. Hierbij vielen elf doden en 124 gewonden, waaronder veel hoge ambtenaren van het regime. Saleh zou een ingeklapte long en brandwonden opgelopen hebben op veertig procent van zijn lichaam en een diepe wond in zijn borst van een granaatscherf hebben. Hij verblijft nu al een week in een ziekenhuis in Riad.

‘Saleh’s terugkeer onwaarschijnlijk’

Volgens de Jemenitische autoriteiten is de gezondheidstoestand van Saleh “stabiel”. Hij zou voorspoedig herstellen en aan het begin van deze week kondigde vice-president Abd-Rabbu Mansour Hadi aan dat Saleh snel terug zou keren naar Jemen.

Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad betwijfelt of Saleh nog terugkeert, ze wijst erop dat Saoedi-Arabië medeverantwoordelijk was voor de bemiddeling met Saleh om zijn macht over te dragen. Tot drie keer toe weigerde de president op het laatste moment zijn handtekening te zetten onder het akkoord.

“Hadi is de vice-president van Saleh, het zou vreemd zijn als die niet zou zeggen dat de president terugkomt. Saoedi-Arabië is een van de auteurs van de akkoorden die Saleh na langdurige bemiddeling weigerde te tekenen. Nu hebben ze hem in handen, waarom zouden ze hem nu terug laten gaan? Tenzij ze niet weten wie Saleh opvolgt. In Jemen vinden op dit moment allerlei machtspelletjes plaats tussen de betrokken partijen. Als Saleh terugkomt zal de strijd weer aangewakkerd worden, maar ook als hij niet terugkeert.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld