Geesteszieke vaker tegen wil opgenomen

Psychiatrische patiënten worden steeds vaker tegen hun zin opgenomen. Uit niet eerder gepubliceerde cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt een forse stijging van het aantal dwangopnames in inrichtingen.

Van 2007 tot en met 2010 steeg het aantal rechterlijke machtigingen voor dwangopname met 43 procent, tot 14.868. Zo’n machtiging wordt doorgaans gebruikt als opname noodzakelijk is, maar er geen sprake is van een acute crisis. Is dat wel het geval, dan wordt een psychiatrische patiënt met een spoedprocedure door de burgemeester in bewaring gesteld (ibs). Het aantal ibs-besluiten nam in dezelfde periode ook flink toe, tot 9.068 in het afgelopen jaar, een groei van 13 procent.

„De toename van het aantal dwangopnames is niet meer houdbaar. Ik vind het alarmerend”, zegt hoogleraar Niels Mulder van de Erasmus Universiteit, psychiater en specialist op dit gebied. De ontwikkeling staat haaks op de wensen van opeenvolgende kabinetten om dwangopnames terug te dringen ten gunste van zorg aan huis.

Mulder: „De laatste jaren neigt onze samenleving steeds meer tot ingrijpen. Psychiaters en rechters vinden opname steeds vaker nodig. We bekommeren ons meer om onze medemens, maar tolereren ook minder.”

De rechter en de psychiatrische patiënt: pagina 30-34

    • Antoinette Reerink