Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Erdogan uit zorgen over ‘radicalisering’ van Nederland

Erdogan maakt zich zorgen over de 'radicalisering' van Nederland door de gedoogsteun van de PVV aan de Nederlandse regering.
Erdogan maakt zich zorgen over de 'radicalisering' van Nederland door de gedoogsteun van de PVV aan de Nederlandse regering. Foto AP

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan maakt zich zorgen om de ‘radicalisering’ van Nederland. Hij zegt dat vandaag in NRC Handelsblad. Met name de invloed van de PVV in de huidige gedoogconstructie zorgt bij Erdogan voor bezorgdheid.

Tegen de krant en het NOS Journaal zei Erdogan:

“Ik kan me niet uitlaten over de interne aangelegenheden van Nederland. Dat zou niet goed zijn. Maar in de politiek sta ik lijnrecht tegenover radicalisering. De juiste weg is de middenweg. Van radicalisme komt ellende voor de mensen en het land.”

Bij het aantreden van het kabinet-Rutte riep Ankara de Nederlandse zaakgelastigde op het matje. De Turkse regering maakte zich zorgen over passages in het regeerakkoord die gevolgen hebben voor Turken.

Wilders liet zich in een reactie opnieuw fel uit over de Turkse premier: Erdogan is volgens hem “een gevaarlijke islamist van het ergste soort”. Hij blikte alvast vooruit op morgen: “Als hij de verkiezingen wint, neemt Turkije definitief afscheid van Europa.” SP-kamerlid Sadet Karabulut draait, in een reactie via Twitter, de stelling om: “Ik maak mij zorgen om de radicale politiek van Erdogan. Journalisten die in het gevang belanden. Minderheden die onder druk worden gezet.”

De relatie tussen de PVV en Turkije is moeizaam. De PVV van Geert Wilders is fel tegen toetreding tot de Europese Unie door Turkije. Begin vorig jaar werd een bezoek van een Kamerdelegatie aan Turkije afgeblazen omdat de Turkse regering Wilders niet wilde ontvangen. In de Turkse politiek is Wilders evenwel geen gespreksonderwerp; Turkije maakt zich het meest druk om de neerbuigende houding van Sarkozy, die eerder dit jaar met een stuk kauwgum in zijn mond op staatsbezoek kwam.

Morgen vinden in het land met 77 miljoen inwoners parlementsverkiezingen plaats. Naar verwachting wordt de AK-partij van Erdogan de grote winnaar bij deze verkiezingen.