Erdogan bezorgd om 'radicaal' Nederland

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan waarschuwt voor wat hij de „radicalisering” van de Nederlandse politiek noemt. Hij maakt zich zorgen over de gedoogsteun van de PVV aan de Nederlandse regering.

Tegen NRC Handelsblad en het NOS Journaal zegt hij desgevraagd: ,,Ik kan me niet uitlaten over de interne aangelegenheden van Nederland. Dat zou niet goed zijn. Maar in de politiek sta ik lijnrecht tegenover radicalisering. De juiste weg is de middenweg. Van radicalisme komt ellende voor de mensen en het land. Zoals u weet zit onze partij in het centrum van de politiek. We zitten niet links, niet rechts. We staan ver weg van uitersten. We staan ver weg van radicalen. We werken alleen met degenen die dicht bij iedereen staan.’’

Erdogan liet zich tot dusver niet uit over de politieke situatie in Nederland en het verzet van PVV-leider Geert Wilders tegen de Turkse toetreding tot de Europese Unie. Wilders noemde de regering van Erdogan onder meer ,,een totalitair regime’’. In 2009 weigerde Turkije Wilders te ontvangen tijdens een bezoek van Nederlandse parlementariërs. Wilders zei dat Turkije hiermee zijn ,,ware, vieze gezicht’’ liet zien.

In de Turkse politiek is Wilders doorgaans geen gespreksonderwerp. Turkije maakt zich het meest druk over de neerbuigende houding van de Franse president Sarkozy, die eerder dit jaar met een stuk kauwgum in zijn mond op staatsbezoek kwam.

De missie van Erdogan: pagina 22-23