‘Eind juni nieuw noodpakket voor Griekenland’

Caption: Vegetable market workers and port workers light flares in front of the parliament during a protest in Athens' Constitution (Syntagma) square June 10, 2011. The Greek government defended its new austerity package from attacks in parliament on Friday, saying it was the only way to stave off bankruptcy, and vowed to pass it into law before the month is out. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS CIVIL UNREST EMPLOYMENT) Demonstratie voor het Griekse parlement in Athene tegen de voorgenomen bezuinigingsplannen van premier George Papandreou. Foto: Reuters / Yannis Behrakis

Griekenland krijgt een tweede pakket aan financiële steun van de Europese Unie. Eind deze maand besluiten de Europese ministers van Financiën hoe hoog het nieuwe bedrag voor het noodlijdende land zal zijn.

Dat heeft Europees president Herman van Rompuy vandaag gezegd tijdens een persconferentie na afloop van de EU-Rusland-top in de Russische stad Nizjni Novgorod. Dat meldt De Morgen. Van Rompuy: “We zijn ervan overtuigd dat we tegen het einde van deze maand een akkoord hebben”.

Hoeveel steun Griekenland gaat krijgen en hoeveel elke lidstaat zal bijdragen, is nog wel onderwerp van felle discussie, liet Van Rompuy weten. De president hoopt dat er op 23 of 24 juni een definitief akkoord op tafel ligt. De afgelopen week onderhandelden de Europese landen veelvuldig met elkaar over een mogelijk nieuw reddingspakket voor het financieel zwakke Griekenland.

Gisteren stemde het Duitse parlement in met nieuwe steun aan Griekenland, maar koppelde daar wel strenge voorwaarden aan. Zo wil de Bondsdag recht van inspraak bij mogelijke nieuwe beslissingen over hulp aan Griekenland of andere landen.

Vorig jaar kreeg Griekenland van de EU en het Internationaal Monetair Fonds 110 miljard euro steun in de vorm van leningen. Voorwaarden van die steun waren onder andere sterke bezuinigingen en privatisering van staatsbedrijven. De Griekse overheid stuit hiermee op hevig verzet van de bevolking, de meerderheid is tegen de bezuinigingsplannen van premier George Papandreou.

    • Hans Klis