Dr. Zeepaard eet geen appel

de proefjesfabriek

Om het klokhuis uit een appel te halen, heb je een stevige appelboor nodig. Een appel doorboren met een rietje, dat werkt niet. Of toch? Jawel, jij kan dat wel. Kijk maar.

Wat heb je nodig? - Een appel, een rietje en een publiek.

Wat moet je doen? - Houd de appel en het rietje omhoog. Vraag of iemand uit je publiek denkt dat hij de appel kan doorboren met het rietje?

- Nee, denkt iedereen. En als je iemand vraagt om het te proberen, dan zie je ook meteen: het rietje tikt niet eens door de schil heen.

- Neem dan de appel tussen stevig duim en wijsvinger van je ene hand. Houd hem voor je.

- Pak het rietje in je andere hand. Let op: hou daarbij je duim stevig tegen het uiteinde van het rietje – het uiteinde aan de achterkant. Zo sluit je het rietje aan die kant af.

- Sla nu met een flinke tik het rietje tegen de appel.

- En? Ja hoor, een diep gat. En als je goed langs het klokhuis mikt, en de appel is niet te groot, dan kun je hem zelfs helemaal doorboren.

Hoe kan dat? Als je het rietje met je duim afsluit kan er geen lucht meer uit ontsnappen zodra het tegen de appel tikt, of daar zelfs in zit. De lucht in het rietje maakt het rietje stijver. Het knakt zo niet makkelijk. Hoe verder het rietje in de appel steekt, hoe meer de lucht nog wordt samengeperst. Zo verandert het rietje in een stevig, dun stokje.

Ontleend aan:

Magische experimenten voor kinderen, Uitgeverij Deltas.

    • Margriet van der Heijden