De foto die de krant niet haalde

De vis van de week was in Nederland natuurlijk de haring. In de meeste woonwijken maakt de oliebollenkraam in de eerste week van juni plaats voor de haringkraam. De vette geur van gefrituurde olie gaat over in vislucht. Rauwe vis ruikt indringend, weeïg – als een zwetende oksel zonder deodorant. Op de redactiezaal werd de haring met uitjes tot overmaat van ramp genuttigd tussen de warme dampen van printers en computers. Op een visverwerkingsinstallatie in Jakarta liggen vissen te drogen. Een jongen slaapt als het ware aan het hoofd van een enorme houten tafel op een plank. Soms is het een voordeel dat foto’s geen geur kunnen overbrengen. Bij het zien van deze foto ruikt u alleen het krantenpapier, wellicht onder het genot van een broodje haring. Deze foto haalde het niet, omdat we met de Hollandse Nieuwe deze week al genoeg vis in de krant hadden. A worker takes a nap as fish are dried at a salted fish processing facility in Jakarta, Indonesia, Wednesday, June 8, 2011. (AP Photo/Irwin Fedriansyah) AP
    • Joyce Siahaya