Dans zonder gekrakeel

Repetitie Conny Janssen Danst-voorstelling. Foto NRC, Leo van Velzen rotterdam, 23/11/01. conny jansen danst. repetitie hip hop voorstelling in het zuidplein theater. foto leo van velzen/nrc.hb. Velzen, Leo van

De Avond van de Jonge Danser Ned. 2, 20.25 - 21.40 uur

Het is bijna raar. Tijdens de Avond van de Jonge Danser stelt niemand zich aan, wordt geen kunstmatige spanning opgeklopt en gaat het werkelijk om dans. Na seizoenen van So You Think You Can Dance en aanverwanten zou je bijna vergeten dat het zo ook nog kan. De tweejaarlijkse uitverkiezing van de Nederlandse afvaardiging naar de Eurovision Young Dancers Contest 2011 in Oslo (3 juli, ook op tv) is in vergelijking een oase van rust en concentratie, en dat geeft een realistischer beeld van de professionele danspraktijk dan al het hippe gekrakeel op de commerciële zenders. Er wordt zelfs een choreografie van vijf hele minuten gedanst!

Natuurlijk volgt ook de Avond van de Jonge Danser een bekend recept, met beelden van audities en filmpjes van de geselecteerde kandidaten Floor, Michael, Nathan en Yeli. Gedreven jongeren, maar ook doodgewoon. Nathan is verliefd op zijn Blackberry, ‘ballerina’ Floor eet het liefst pizza en stuiterbal Michael heeft een kast vol overhemden.

Van een competitiesfeer is nauwelijks sprake. De kandidaten worden volledig opgeslokt door de stukken die choreografe Conny Janssen met hen instudeert. Nathan imiteert slapjes SYTYCD-gedrag als hij een ‘ster’ van jurylid Igone de Jongh heeft gekregen en alleen Floor voelt op het laatst een beetje spanning. En hoewel de uitslag zich duidelijk aftekent, kreunt juryvoorzitter Ed Wubbe keer op keer dat het ‘héél moeilijk’ is.

Fijn extraatje is de bloedmooie solo die Ed Wubbe en Marco Goecke maakten voor Besim Hoti, met zijn streetdanceachtergrond de opvallendste kandidaat van editie 2009. Hoti danst tegenwoordig bij Scapino Ballet Rotterdam en dit optreden oogt gala-fähig – een voorbeeld.

Francine van der Wiel

    • Francine van der Wiel