Congreslid Weiner zoekt hulp en legt functie tijdelijk neer

U.S. Congressman Anthony Weiner, D-NY, addresses a news conference in New York, Monday, June 6, 2011. After days of denials, a choked-up New York Democratic Rep. Anthony Weiner confessed Monday that he tweeted a bulging-underpants photo of himself to a young woman and admitted to "inappropriate" exchanges with six women before and after getting married. (AP Photo/Richard Drew)
U.S. Congressman Anthony Weiner, D-NY, addresses a news conference in New York, Monday, June 6, 2011. After days of denials, a choked-up New York Democratic Rep. Anthony Weiner confessed Monday that he tweeted a bulging-underpants photo of himself to a young woman and admitted to "inappropriate" exchanges with six women before and after getting married. (AP Photo/Richard Drew) Anthony Weiner tijdens de persconferentie op 6 juni waarin hij toegaf dat het om zijn foto's ging op twitter. Foto AP / Richard Drew

Het Amerikaanse congreslid Anthony Weiner gaat professionele hulp zoeken en wil met tijdelijk verlof van het Huis van Afgevaardigden. Zijn besluit komt na toenemende druk vanuit de politieke top van de Democratische partij.

Vorige week gaf Weiner toe dat hij “ontuchtige foto’s” van zichzelf naar meerdere vrouwen heeft getwitterd en daarover heeft gelogen. Daar bovenop werd vandaag bekend dat hij contact heeft gehad met een tiener.

Een woordvoerster van de New Yorkse Democraat zegt dat hij een professionele behandeling ondergaat waarbij hij zal werken aan het worden van “een steeds betere man en gezonder persoon”. Volgens de woordvoerster wil Weiner tijdelijk afstand doen van zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden, zodat hij onderzocht kan worden en er gewerkt kan worden aan een gerichte behandeling.

Politieke druk vanuit eigen partij

Eerder vandaag riep de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, Weiner op om af te treden nadat het nieuws over het contact met de scholiere naar buiten kwam.

Nancy Pelosi vindt dat Weiner beter af kan treden en hulp moet zoeken. Foto Reuters / Joshua Roberts Nancy Pelosi vindt dat Weiner beter af kan treden en hulp moet zoeken. Foto Reuters / Joshua Roberts

Pelosi in een verklaring:

“Congreslid Weiner heeft de liefde van zijn familie, het vertrouwen van zijn kiezers, en de erkenning dat hij hulp nodig heeft. Ik dring er bij congreslid Weiner op aan om die hulp te gaan zoeken zonder de druk als lid van het Congres.”

‘Gedrag onverantwoord en onhoudbaar’
Voorzitter van de Democraten, Debbie Wasserman Schultz, zei vandaag dat het gedrag van Weiner “onverantwoord” is en zijn rol in het Congres “onhoudbaar” is geworden.

Het congreslid uit Florida:

“Deze verachtelijke affaire is uitgegroeid tot een onaanvaardbare afleiding”, voor iedereen.

‘Geen onfatsoenlijk contact’
Hoewel de politieke druk op Weiner de afgelopen dagen toenam, heeft hij herhaaldelijk gezegd niet op te zullen stappen. Volgens hem was het contact met de tiener uit de staat Delaware “noch expliciet, noch onfatsoenlijk”.