Coalitiebreuk om nieuw stadion voor VVV gelijmd

Een breuk in het gemeentebestuur van Venlo vanwege onenigheid over de bouw van een nieuw stadion voor VVV is gelijmd. De VVD trok twee weken geleden, een dag voordat de plaatselijke voetbalclub het eredivisieschap veiligstelde, de stekker uit de coalitie met CDA en PvdA.

De liberalen vonden het onverteerbaar dat de sociaal-democraten steun voor het stadion pas wilden bespreken bij verdere beperking van kosten en risico’s. In overleg is nu afgesproken dat daartoe nu pogingen zullen worden ondernomen. De gemeente zou voor 15 miljoen euro aan aandelen in het complex nemen en een lening van 22 miljoen euro verstrekken.

In het nieuwe Kazernekwartier zijn behalve een stadion aan de Maas (recht tegenover het stadscentrum) ook onderwijsvoorzieningen en een groot gambling & gaming-complex van Holland Casino voorzien. Het is hét grote project van dit college. VVV-voorzitter Hai Berden noemt het nieuwe stadion een absolute noodzaak voor de toekomst van de voetbalclub.

Het huidige stadion De Koel zit altijd vol, maar biedt slechts plaats aan 7.500 toeschouwers. Dergelijke bezoekersaantallen geven een eredivisieclub te weinig financieel draagvlak. Daardoor moet de club met een beperkt budget werken. Het nieuwe multifunctionele stadion moet gereed zijn in het seizoen 2013-2014. VVV wist zich via de play-offs te handhaven in de eredivisie.