Clooney in foute olie

Scene uit de film Syriana (2005) FOTO: Warner Bros. Undated film still of the movie "Syriana" by US director Stephen Gaghan US actor starring US actor George Clooney. The movie is presented out of competition at the 56th Berlinale Film Festival, 10 February 2006. Clooney, a frequent Berlinale guest, plays the part of a CIA operative, in this thriller on the global oil industry. AFP PHOTO BERLINALE ** EDITORIAL USE ONLY IN CONNECTION WITH REPORTING ON THE FILM PERMITTED ONLY UNTIL 15 MARCH 2006 ** AFP

Syriana (Stephen Gaghan, 2005)Net 5, 00.05 – 02.50 uur

Naast zijn acteerwerk houdt George Clooney zich sinds jaar en dag bezig met mensenrechten, met name in de Soedanese regio Darfur. Hij praatte erover bij Oprah Winfrey, sprak de Verenigde Naties toe en maakte een tv-documentaire over het slepende conflict. Met Brad Pitt en Matt Damon is hij betrokken bij de organisatie Not On Our Watch, dat aandacht vraagt voor wereldwijde misstanden.

Deze maatschappelijke betrokkenheid blijkt ook uit de keuze van zijn rollen. Zo was hij in 2005 betrokken bij twee politiek geëngageerde films, het door hemzelf geregisseerde Good Night, and Good Luck – over de communistenjacht van senator McCarthy in de jaren vijftig – en de mozaïekfilm Syriana. Hij zei hierover: „Het is voor het eerst sinds Watergate dat we weer in mainstream films op de maatschappij reflecteren. Niet dat we antwoorden hebben. Niet om er geld mee te verdienen. Maar we doen dat omdat we als acteurs en filmmakers de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid hebben om heel veel vragen te stellen.”

Het in vorm en inhoud ambitieuze Syriana verbindt een aantal verhaallijnen rond oliebelangen. De buitenlandse politiek van de VS is zo van eigenbelang doortrokken dat zij een spoor van vernieling in de wereld achterlaat. Clooney speelt een wat morsige CIA-agent, gemodelleerd naar Robert Baer op wiens See no evil: The true story of a ground soldier in the CIA’s war on terrorism regisseur Stephen Gaghan zijn scenario baseerde. Andere rollen in het wereldomspannende drama zijn voor Jeffrey Wright als een jurist die een oliedeal moet onderzoeken en voor Matt Damon als economisch adviseur die zich door de kroonprins van een oliestaat laat inhuren.

André Waardenburg

    • André Waardenburg