Chodorkovski naar onbekende strafkolonie

De ex-olietycoon Michail Chodorkovski is gisteren vanuit zijn Moskouse isolatiecel naar een onbekende strafkolonie elders in Rusland gevoerd. Eerder deze week had een rechtbank zijn verzoek om vervroegde vrijlating afgewezen, omdat dit door zijn advocaten verkeerd zou zijn opgesteld.

Chodorkovski werd in december op grond van een omstreden vonnis tot een nieuwe gevangenisstraf van veertien jaar werd veroordeeld, met aftrek van de acht jaar die hij al heeft uitgezeten. Gisteravond werd hij vanuit de isolatieafdeling van de Matrosskaja-Tisjinagevangenis overgebracht naar een gewone cel. Vanaf dat moment werden zijn advocaten en familieleden niet meer tot hem toegelaten. Pas tien dagen na zijn deportatie uit Moskou kunnen zij van de autoriteiten te horen krijgen waar hij zich bevindt.

Er wordt vanuit gegaan dat Chodorkovski’s nieuwe cel ver van Moskou ligt, zodat pers, familie en advocaten moeizaam toegang tot hem hebben. Voorafgaand aan het begin van zijn tweede proces zat Chodorkovski zijn straf uit in de afgelegen stad Tsjita, in Zuidoost-Siberië.

Volgens Chodorkovski zijn de processen tegen hem politiek gemotiveerd. Hij zou zijn gestraft voor zijn politieke ambities en zijn kritiek op het Kremlin, toen premier Poetin nog president was (2000-2008). Na zijn eerste veroordeling werd zijn oliebedrijf Yukos in stukken opgeknipt en verkocht aan staatsbedrijven.