Beha's passen in gedempt licht

In de eerste winkel van het nieuwe Nederlandse lingerielabel Sam Friday mag je zelf alle lades opentrekken.

In de eerste winkel van het nieuwe Nederlandse lingerielabel Sam Friday mag je zelf alle lades opentrekken. © PHOTO TEAM PETER STIGTER LAUNCH OF SAM FRIDAY ON WEDNESDAY 20TH OF APRIL IN AMSTERDAM
In de eerste winkel van het nieuwe Nederlandse lingerielabel Sam Friday mag je zelf alle lades opentrekken. © PHOTO TEAM PETER STIGTER LAUNCH OF SAM FRIDAY ON WEDNESDAY 20TH OF APRIL IN AMSTERDAM

Wat

Sam Friday, verkoopt intimate apparel, oftewel lingerie. Het Nederlandse label is online sinds januari, en sinds twee maanden open als winkel. Wie Sam Friday is? Sam is geen bestaande man of vrouw, maar komt uit de koker van drie ondernemers, mannen. Met hun concept willen ze zich onderscheiden van de klassieke lingeriewinkel met muren en rekken vol beha’s.

Wat hebben ze

Een collectie beha’s (vanaf 24 tot 34 euro) die bestaat uit ongeveer tien verschillende modellen – met pads (vulling), zonder pads, met of zonder sexy kant. Er is ook een beugelloos triangel model. Bestseller is een beha met voorsluiting en zogenaamde racerback, geschikt voor onder een hemdje met ruim uitgesneden armsgaten aan de achterkant. Alle maten zijn voorradig. „We willen geen nee verkopen.” Omdat er veel vraag is naar grote maten komen er in het najaar naast A, B, C en D-cups ook dubbel D-cups.

Ondergoed varieert van kanten strings (12 euro) tot hipsters (met van achteren hoogopgesneden pijpjes, 16 euro) en volgens de verkoopster „echte onderbroeken” die voorkant en billen bedekken. Sam Friday heeft geen zwarte of huidkleurige beha’s. „die doen te veel denken aan het geijkte aanbod”. Eén wand is gevuld met ‘hangout wear’: hoodies en T-Shirts à la het sportieve Amerikaanse Abercrombie & Fitch, maar dan met Sam Friday-logo. Voor mannen zijn er T-shirts en boxers (18 euro) en slips met verschillende pijplengtes.

Hoe ziet het eruit

De presentatie is divers: ingelijst achter glas, op foto’s aan de muur, hangend aan een waslijn. Het oogt wat rommelig. Opvallend zijn ladekasten tegen de muur en in het midden van de winkel, hierin zit de voorraad.

De paskamers sluiten niet met gordijnen, maar deuren. Vinden vrouwen fijn, zegt de verkoopster. „Vooral jonge meisje hebben liever niet dat een verkoopster onaangekondigd het gordijn opentrekt en aan de beha gaat sjorren.” Een grote witte knop, die ik aanzie als bel voor hulp, blijkt een lichtdimmer te zijn. Romantisch. Als het passen lang duurt, wordt op de deur geklopt.

Hoe word je geholpen

Bij binnenkomst komt er meteen een verkoopster op me af. „Trek gerust de lades open, we zijn geen brave kijkwinkel.” Ik vraag of ze mijn borstmaat kan ‘zien’. In een keer raak. Onderbroeken passen mag, over je eigen ondergoed heen. Sam Friday besteedt veel aandacht aan de verpakkingen. Onderbroekjes zitten afzonderlijk verpakt in een chic zwart envelopje. Beha’s gaan in een stoffen etui met rits.

Voor wie

Modieuze twintiger slagen hier. Oudere trendvolgende vrouwen ook, al zullen zij het beugelloze model, dat borsten niet ondersteunt, laten liggen.