Artsen en therapeuten reageren verbijsterd

Instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) reageren verbijsterd op de bezuiniging van 600 miljoen euro. De meest stuitende maatregel vinden psychiaters en psychologen de invoering van een eigen bijdrage voor patiënten, die kan oplopen tot ruim 400 euro per behandelingsessie. Volgens Marleen Barth, voorzitter van brancheorganisatie GGZ Nederland, kunnen veel patiënten dat bedrag niet betalen. „De meest kwetsbare mensen in de samenleving zijn de dupe.” De zorgverleners vinden het „discriminerend” voor mensen met een psychische aandoening.

Steven van Eijck, bestuursvoorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), denkt dat minister Schippers „een hekel heeft aan huisartsen”. Ze zei op haar persconferentie gisteren dat áls er een beroepsgroep is die het inkomen jaar op jaar heeft zien stijgen, het die van de huisartsen wel is. Van Eijck zegt „helemaal niets te begrijpen” van de korting van 132 miljoen op de huisartsen. Hij zegt dat het haaks staat op de wens van het kabinet om mensen meer zorg dicht bij huis te bieden. „Door deze bezuiniging zullen mensen minder zorg krijgen.” Volgens Van Eijck zullen huisartsen de helft van de doktersassistenten moeten opofferen. „Wij vrezen dat hierdoor een heleboel zorg niet meer verleend kan worden. Bloeddruk meten, oren uitspuiten, telefoontjes beantwoorden, allemaal werk dat assistenten dan niet meer kunnen doen.” Ook het aantal weekend-, avond- en nachtdiensten zou afnemen.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie begrijpt dat er bezuinigd moet worden, maar is onaangenaam verrast over de versobering van het basispakket van de ziektekostenverzekering. Lagere vergoedingen voor fysiotherapie werken „averechts”.

Het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn ook „verbijsterd”, maar dan over het schrappen van de hulp bij stoppen met roken uit het basispakket. Sinds begin dit jaar grijpen meer mensen dan ooit de kans om „de best denkbare stap te zetten voor hun gezondheid”, volgens deze organisaties. „Roken is een verslaving en daar hoort verzekerde verslavingszorg bij.”

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten is overvallen door de bezuinigingen. Ze vindt de stopzetting van de vergoeding van de dieetadvisering niet onderbouwd.