Amsterdam-Oost doet aangifte tegen Geenstijl voor ‘elektronische inbraak’

Het Amsterdamse stadsdeel Oost heeft vanmiddag aangifte gedaan van diefstal nadat website Geenstijl enkele vertrouwelijke documenten publiceerde die het in handen heeft gekregen. De komende dagen wil de website meer raadsstukken online zetten.

Met behulp van een toegangscode kon Geenstijl bij de interne bestuursinformatie komen. Het stadsdeel zegt niet te weten hoe de website aan de code kwam, Geenstijl meldt dat de code gewoon online op de site van het stadsdeel staat. Daarom is er volgens hen geen sprake van diefstal. In een reactie zegt Geenstijl aangifte te doen van smaad.

‘Zoveelste nagel aan de politieke doodskist van Fatima Elatik’

De documenten gaan onder andere over het muziekcentrum Muzyq. Dit project kost zo veel geld dat de reserves van het stadsdeel tot onder de verplichte reservenorm slinken. Om deze weer aan te vullen moet er bezuinigd worden.

Het muziekcentrum heeft het Amsterdamse stadsdeel al zo’n dertig miljoen euro gekost. Naar aanleiding van deze kwestie moest stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik vorig jaar aftreden.

Het bestuur van het stadsdeel bleek zonder medeweten van de deelraad niet garant te staan voor de voorgespiegelde negen miljoen voor het noodlijdende muziekcentrum, maar voor zesentwintig miljoen. Hierop ontstond frictie binnen de partij van Elatik waarna zij moest aftreden. De PvdA-politica keerde later weer terug op haar post.

Volgens NRC-redacteur Karel Berkhout, die lange tijd verslaggever was in Amsterdam, kunnen de onthullingen van Geenstijl erg pikant blijken:

“Als het inderdaad vertrouwelijke documenten zijn van het stadsdeel, dan is dit een hele pikante zaak. Het muziekcentrum Muzyq is als een molensteen om de nek van het dagelijkse bestuur van Amsterdam-Oost. Als de overschrijding van de kosten zoveel is dat het stadsdeel moet bezuinigen, dan kan dit de zoveelste nagel aan de doodskist van de politieke carrière zijn van Elatik. Tenminste als de informatie klopt.”

Het Amsterdamse stadsdeel wil geen inhoudelijke mededelingen doen over de gelekte documenten, meldt persbureau Novum.

    • Hans Klis