‘Al-Qaeda-leider Fazul Abdullah Mohammed vermoord’

De lijst met gezochte terroristen van de aanslag op de Amerikaanse ambassades in 1998. Tweede van rechts op de bovenste rij Fazul Abdullah Mohammed. Foto Reuters

Volgens verschillende Keniase media zou Fazul Abdullah Mohammed, de veronderstelde leider van de oost-Afrikaanse tak van Al-Qaeda, omgekomen zijn in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Dat meldt persbureau AFP.

De media melden dat hij afgelopen woensdag vermoord zou zijn. Mathew Iteere, het hoofd van de Keniase politie, zou die bewering inmiddels hebben bevestigd:

“We hebben deze informatie ontvangen van de Somalische autoriteiten. Afgelopen woensdag zouden twee terroristen in Mogadishu vermoord zijn. Ze zijn geïdentificeerd als Fazul Mohammed en Ali Dere.”

Abdullah Mohammed wordt er door de VS van verdacht betrokken te zijn bij de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Dar es Salaam (Tanzania) en Nairobi (Kenia) in 1998, waarbij 224 mensen omkwamen. Hij staat op de FBI-lijst met meest gezochte terroristen. De VS loofde een beloning van vijf miljoen dollar uit voor zijn gevangenneming.

Als de dood van Mohammed inderdaad wordt bevestigd, dan is een van de meest gezochte terroristen in Afrika gedood, vertelt NRC-correspondent Koert Lindeijer:

Mohammed is zeker de meest gezochte terrorist van Oost Afrika, en misschien wel van het hele continent. Hij is verscheidene malen op het nippertje ontkomen aan de Keniaanse politie, hij zou enkele jaren aan de Keniaanse kust in Malindi hebben verbleven onder de neus van de politie. Hij volgde een training in Afghanistan en kende Bin Laden. Mohammed was volgens alle beschikbare info de leider van de Oostafrikaanse AQ afdeling. Hij is op een vrij ordinaire manier overleden, toen hij werd aangehouden bij een roadblock. In het verleden zijn terroristen in Somalia gedood door Amerikaanse drones, of door huurmoordenaars.

De aan Al Qaeda gelieerde beweging Al-Shabaab eiste vandaag de verantwoordelijkheid op voor een aanslag in de Somalische hoofdstad, waarbij gisteren de minister van Binnenlandse Zaken omkwam.

    • Peter Zantingh