24.199 e-mails van Sarah Palin vrijgegeven

Amerikaanse nieuwsorganisaties zijn gisteravond in allerijl begonnen met het doorzoeken van e-mails van de Republikeinse politicus Sarah Palin. De e-mails, die door de staat Alaska zijn vrijgegeven op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur, werden uitsluitend aangeleverd op papier: 24.199 pagina’s, verpakt in zes dozen die samen 48 kilo wegen. Ze waren alleen beschikbaar in Juneau, de slechts per boot of vliegtuig bereikbare hoofdstad van Alaska.

Enkele media- en burgerrechtenorganisaties hadden op de publicatie aangedrongen nadat de nog onbekende Palin in september 2008 door presidentskandidaat John McCain werd gevraagd als zijn ‘running mate’. Ze hoopten informatie te vinden over, onder meer, Palins omgang met de olie-industrie. De meeste kranten en nieuwszenders begonnen gisteravond onmiddellijk alle pagina’s in te scannen, zodat ze online beschikbaar komen. Intussen zoeken journalisten naarstig naar nieuwsfeiten – de meeste kranten hebben hun lezers gevraagd om mee te zoeken.

De e-mails bestrijken de periode tussen december 2006 en september 2008. Palin, die eerder burgemeester was van het stadje Wasilla, stopte in juli 2009 als gouverneur, halverwege haar termijn. Mogelijk zal ze zich later dit jaar kandidaat stellen voor het Amerikaanse presidentschap.

Op het moment dat deze krant naar de drukker ging, was er nog nauwelijks iets van belang gevonden. De meeste commentatoren verwachten ook niet dat dat gebeurt. The Washington Post schrijft in een eerste reactie dat vooral opvalt dat Palin zich voortdurend zorgen maakt over hoe ze in de media wordt geportretteerd. De Los Angeles Times heeft een e-mail gevonden (van 15 september 2008) waarin Palin zich bezorgd afvraagt wanneer journalisten zullen beginnen over ijsberen – Palin verzette zich als gouverneur tegen pogingen om de ijsbeer als beschermd dier aan te wijzen.

Palin zei vorige week in een interview met Fox News dat de publicatie van de e-mails haar koud laat. De media hebben al onder alle tegels gekeken die er maar te lichten zijn over haar en haar familie, zei ze.

De e-mails die nu zijn vrijgegeven, waren vooraf ingekeken door de advocaten van Palin, om te kijken of er berichten tussen zaten die haar privacy konden schenden.