Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Zuid-Holland wil zeven ton voor uitstel afschaffen strippenkaart

Foto Bas Czerwinski

De provincie Zuid-Holland eist een vergoeding van 675 duizend euro voor de kosten die zijn gemaakt voor het uitstel van het afschaffen van de strippenkaart, meldt Novum. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) beraadt zich of, en in hoeverre ze aan deze claim tegemoet wil komen, schrijft ze vrijdag aan de Tweede Kamer.

De afschaffing van de strippenkaart werd in januari uitgesteld door de Tweede Kamer, omdat er twijfels leefden over de beveiliging van de kaart, die makkelijk te kraken zou zijn. Daardoor moesten weer strippenkaarten worden aangeschaft en moesten beide systemen langer in de lucht worden gehouden. Uiteindelijk stapte Zuid-Holland op 19 mei definitief over op de OV-chipkaart.

De kosten van het uitstel van ongeveer drieëneenhalve maand bedragen volgens de provincie en de Zuid-Hollandse vervoerders bijna zeven ton. Vervoersbedrijf Arriva zei in januari al dat het bedrijf zou worden opgezadeld met 235 duizend euro aan extra kosten. Toen was de gedachte nog dat het om een maand uitstel zou gaan.